През април германските бизнес нагласи се подобриха по-слаби от очакваното,

...
През април германските бизнес нагласи се подобриха по-слаби от очакваното,
Коментари Харесай

Слабо подобрение на германските бизнес нагласи през април



През април немските бизнес настройки се усъвършенстваха по-слаби от предстоящото, защото третата вълна на коронавирусната пандемия и проблемите с доставките в индустриалния бранш забавиха възобновяване на водещата европейска стопанска система, демонстрират резултатите от последно бизнес изследване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, основан на месечно изследване измежду към 9 хиляди компании и определящ равнището на бизнес климата в Германия, се увеличи през април до 96,8 пункта от 96,6 пункта през март и откакто през януари удари 6-месечно дъно от 90,3 пункта. Осредните прогнози на финансовите пазари бяха за много по-солидно усъвършенстване на показателя до 97,8 пункта, само че все пак априлското равнище на показателя е най-високото от май 2019г.

Трябва да се има поради, че при първия противоепидемичен локдаун в страната през април 2020 година Ifo показателят се срина до 74,3 пункта, отбелязвайки рекорден месечен спад и най-ниско равнище от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ настоящите бизнес условия, набъбна през април до 94,1 пункта от 93,1 пункта медец по-рано, само че показателят на Ifo института за бъдещите бизнес упования през идващите шест месеца спадна до 99,5 пункта от 100,3 пункта през март.

" Третата вълна от коронавирусни инфекции, както и проблеми с доставките на междинните артикули в индустриалния бранш попречват икономическото възобновяване на Германия “, разяснява последното изследване президентът на Ifo Клеменс Фюест.

В производството Ifo показателят набъбна до най-високата си стойност от май 2018 година на равнище от 25,3 пункта по отношение на 24,0 пункта през март, като индустриалните компании регистрират запълване на поръчките и мощно повишаване на потребления индустриален потенциал до 86,2% от 81,9% преди месец.

" Ситуацията с търсенето към момента е доста добра ", означи Фюест.

Има обче спад на оптимизма във връзка с индустриални упования, като цели 45% от фирмите регистрират усложнения при приемането на междинни артикули - най-голям % от 1991 година - тъкмо година след Обединените на Германия.

В бранша на услугите индикаторът за бизнес климат означи известно намаляване през април до 3,5 пункта след мощния отскок до 6,6 пункта през март. Доставчиците на услуги са по-малко удовлетворени от настоящето си състояние, като се регистрира ново изгубване на предходните признаци на оптимизъм. Докато логистичната промишленост се възползва от възхода на производството, други промишлености към момента страдат, по-специално хотелиерството и туризмът, демонстрира последното изследване на института Ifo.

В търговията показателят на бизнес климата се увеличи едва до -0,5 пункта от -1,4 пункта през март. Това покачване се дължи на доста усъвършенстваните оценки за настоящата обстановка, изключително измежду автокъщите. За разлика от това обаче има доста по-голям скептицизъм във връзка с идните месеци Настроението в търговията на едро към момента е по-добро, в сравнение с в търговията на дребно.

Известно намаляване означи бизнес климатът в строителството (до 0,4 пункта от 2,4 пункта), като фирмите в бранша са по-малко удовлетворени от настоящето си състояние. Очакванията им също към момента са белязани от незабравим песимизъм, като и в строителството редица компании оповестяват за дефицит на материали.

Данните на института Ifo значително подхождат на PMI изследването на организация Makit от края на предходната седмица, което сподели, че промишлените предприятия не престават да създават артикули с съвсем рекордни темпове през април, до момента в който интензивността в бранша на услугите остава бавна.

Очаква се немското държавно управление да увеличи във вторник (27-и април) своите прогнози за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната през 2021 година, откакто по-рано през месеца икономическият министър Петер Алтмайер загатна, че немската стопанска система може да нарасне по-силно от януарската прогноза за агресия с 3 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР