През 2070 г. ще стартира и протон-протонен колайдер, посветен на

...
През 2070 г. ще стартира и протон-протонен колайдер, посветен на
Коментари Харесай

Нов по-мощен ускорител на частици ще има в ЦЕРН до 2050 г.

През 2070 година ще започва и протон-протонен колайдер, отдаден на тежките частици
Бъдещият ускорител на частици на CERN ще стартира да влиза в употреба до 2050 година и ще бъде изцяло функционален преди края на века, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Доклад, оповестен в понеделник, разкриващ бъдещето на този интернационален план, който е от решаващо значение за разбирането на материята и Вселената.

Предизвикателството е " да се изследват свойствата на материята в минимален мащаб и чрез най-висока сила ", акцентира Фабиола Джаноти, общоприет шеф на Европейския център за нуклеарни проучвания, по-известен като ЦЕРН.

Настоящият ускорител на ЦЕРН - Големият адронен колайдер (LHC), кара частиците, ускорени една против друга в кръгообразен силует с феноменални скорости, да се разрушават взаимно. Тези конфликти хвърлят светлина върху техните свойства и направиха допустимо идентифицирането на Хигс бозона през 2012 година Тази парченце е считана за основния камък на фундаменталната конструкция на материята.

Бъдещият кръгообразен колайдер има за цел доста по-голяма сила при конфликт. Предизвикателството пред него е да изясни какво съставлява 95% от силата и материята в следената Вселена, изобилието на материя по отношение на антиматерията или даже масата на неутриното.

Проектът на Бъдещия кръгообразен колайдер е разграничен на два стадия: първият е монтаж на електрон-позитронен колайдер (леки частици) за проучване на физиката на бозона на Хигс през 2048 година След това идва ред на стартирането в употреба през 2070 година на протон-протонен колайдер, отдаден на тежките частици. Той има рекордна енергийна цел от 100 тера електрон волта (TеV), до момента в който сегашният Голям адронен колайдер доближава едвам 13,6 TeV.

Това ще бъде " единствената машина, която ни разрешава да създадем огромен скок в проучването на материята ", отбелязва Фабиола Джаноти.

След осем години изследване определената настройка обезпечава кръгообразен силует с обиколка от 90,7 км - над три пъти повече от настоящия Голям адронен колайдер. Свързан с последния, той ще се простира подземен основно във Франция, само че също и в Швейцария и ще разполага с осем обекта на повърхността.

Началото на работата е планувано за 2033 година с построяването на тунел с диаметър 5,5 метра, минаващ на тридесет метра под коритото на Рона, минимум на 100 метра под Женевското езеро и до повече от 500 метра под платото Борн в Предалпите.

През 2038 година следва инсталирането на оборудването за двата съществени опита в изкуствени пещери, достигащи височина от 66 метра, с цел да поберат детекторите на частици.

През 2028 година държавите-членове на ЦЕРН (22 европейски страни и Израел) ще би трябвало да вземат решение за стартирането в употреба, като бюджетът се прави оценка на 16 милиарда евро единствено за електрон-позитронния колайдер, съгласно госпожа Джаноти.

Докладът от понеделник напомня, че триумфът на плана значително ще зависи от създаването на нови ИТ принадлежности и технологии, подобряващи системите за ускорение на частици. Напредък, който би трябвало да е от директна изгода за обществото, съгласно чиновници на ЦЕРН, посредством прогрес в областите на свръхпроводящите магнити и криогениката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР