През 2024 г. повече от половината население на света ще

...
През 2024 г. повече от половината население на света ще
Коментари Харесай

Reuters: Избирателите по света вече не вярват в демокрацията

През 2024 година повече от половината население на света ще гласоподава. На този декор изключително тревожни са резултатите от изследване, извършено от Международния институт за народна власт и изборна помощ (IDEA), оповестява Reuters. То сподели, че гласоподавателите в доста страни губят религия в демокрацията и нейните институции, прецизира " Фокус ".

В изследването, извършено сред юли 2023 година и януари 2024 година, участваха представители на 19 страни. От тях в 11 страни, в това число Съединените щати и Индия, по-малко от половината гласоподаватели считат, че последните избори са били свободни и почтени. В осем страни болшинството от интервюираните избират " мощен водач, който не би трябвало да се тревожи за парламент или избори ".

Що се отнася до правосъдната система, съгласно организацията единствено жителите на Дания имат вяра, че съдилищата " постоянно “ или " постоянно “ обезпечават достъп до правораздаване.

" Демокрациите би трябвало да отговорят на скептицизма на своята общност както посредством възстановяване на ръководството, по този начин и посредством битка с възходящата просвета на дезинформация, която подхранва разпространяването на подправени обвинявания против надеждни избори “, споделя генералният секретар на IDEA Кевин Касас-Замора.

В същото време изследването сподели, че в Съединени американски щати в навечерието на президентските избори единствено 47% от интервюираните са уверени, че изборните процеси в тяхната страна са надеждни.

Не всичко е умерено и от другата страна на Атлантика. През февруари да вземем за пример Народното събрание осъди това, което назова опитите на Русия да подкопае европейската народна власт. Изборите за Европейски парламент са планувани за юни. Има огромна възможност крайната десница да реализира забележителен триумф тук, притеснява се организацията. Това може да окаже въздействие върху политиката на Европейски Съюз, по-специално върху поддръжката за Украйна.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР