През 2023 г. растежът на реалния БВП в България ще

...
През 2023 г. растежът на реалния БВП в България ще
Коментари Харесай

Българската народна банка направи мрачна прогноза за икономическия растеж

През 2023 година растежът на действителния Брутният вътрешен продукт в България ще бъде 1,9%  при 3,9% за предходната година, написа в ноемврийската макроикономическа прогноза на Българската национална банка. За този растеж ще способстват по едно и също време вътрешното търсене и чистият експорт, до момента в който изменението на запасите се планува да има мощно негативно влияние.

Подобряването на вътрешното търсене ще се дефинира от растежа на крайните потребителски разноски, подкрепяни от възходящите заплати, покачвания размер на пенсиите и другите обществени прехвърляния, както и от " ниската податливост на семействата към икономисване ", написа в разбора.

Министърът на финансите Асен Василев зяви през вчерашния ден, че чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8 на 100 за тази година.

Българска народна банка предвижда растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 2,7 % през 2024 година и до 3,6 % през 2025 година най-много заради прекратяване на следеното през 2023 година намаляване на запасите в стопанската система, както и заради предстоящото доста ускорение на растежа на вложенията, свързани с осъществяването на плановете по Плана за възобновяване и резистентност.

Българска народна банка предвижда годишната инфлация да се забави до 6,1 на 100 в края на 2023 година най-много заради проявяването на базов резултат от мощното повишаване на потребителските цени през миналата година. Средно за 2023 година предвиждаме общата инфлация да възлезе на 8,8 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР