През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните

...
През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните
Коментари Харесай

КНСБ: 87 трудови злополуки са завършили фатално през 2023 г.

През 2023 година следим тревожна наклонност на нарастване на смъртните случаи при трудови злополуки. Те са с 3 повече от тези през 2022 г. Това съобщи пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

" Преди няколко година Европейска комисия поде акция до 2030 година да бъде реализирана нулева смъртност на работното място. Но за това са нужни доста ограничения. Ние в България обаче вървим в противоположната посока. Знам, че до 2030 година няма да успеем да го реализираме, само че дано най-малко понижим на половина тези смъртни случаи. 87 български служащи, са изгубили живота си, отивайки да изкарат прехраната на фамилията си ", разяснява той.

По думите му най-вече са съдбовните произшествия в строителството - към 22 случая, а те са със 7 повече от 2022 година, следвани от сухопътния превоз - 14 случая.

Трудовите злополуки тази година също са повече, означи Атанасов.   " В България на 100 хиляди души се регистрират почти 100 трудови злополуки, приблизително. Средното за Европейски Съюз на 100 хиляди заети е 1300. Това значи, че трудовите злополуки се крият ".

По думите му казусът е, че смъртните случаи при трудови злополуки не се проверяват и не се стига до крайни решения. При заведено дело от родственици на умрял служащ компенсацията е 350 хиляди лева - това е цената на българския служащ, даде образец Огнян Атанасов.

Трудовата акцидент се потвърждава доста елементарно, изясни той и увери: " Когато тръгне процедурата, съвсем 99,9% се потвърждава трудовата акцидент ".

През 2023 година по данни на Инспекцията по труда са осъществени над 48 хиляди инспекции в 40 хиляди предприятия със заети над 1,6 млн. души, установи още вицепрезидентът на КНСБ. И добави: " Установени са близо 230 хиляди нарушавания, като множеството от тях са свързани със здравословните и безвредни изискванията на труд ". Според него би трябвало да се търсят аргументите за това.

Синдикалистът не приема изказванието, че в България има липса на фрагменти. Той счита, че би трябвало да се  насочим към огромната група младежи, които нито работят, нито учат и да се открият аргументите за това.

Разказа  по какъв начин в един от  ТЕЦ-овете този месец бяха съкратени към 160 души - висококвалифицирани фрагменти. Подчерта, че не е толкоз елементарно да се откри работа на тези хора. По думите му предлаганото е надалеч под тяхната подготовка и заплащането, което са имали. На 10 май КНСБ провежда среща в района, дружно с община Стара Загора, работодателите и съкратените служащи, с цел да се види къде са допирните точки. Според него страната би трябвало да се намеси.

Вицепрезидентът на КНСБ е безапелационен, че тези хора би трябвало да останат в региона. А хората са подготвени с куфарите към Терминал 2, предизвести той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР