През 2022 г. природните бедствия по света са причинили загуби

...
През 2022 г. природните бедствия по света са причинили загуби
Коментари Харесай

Най-скъпите природни бедствия през 2022 г.


През 2022 година естествените бедствия по света са предизвикали загуби на застрахователните компании в размер на десетки милиарди долари.

Суши, наводнения, стихии и урагани са измежду най-опустошителните климатични събития и във финансов аспект през отминалата година, се споделя в отчет на благотворителната организация " Крисчън ейд " (Christian Aid), представен от Българска телеграфна агенция.

Природните феномени, довели до най-сериозни загуби за застрахователния бизнес, са коствали по сред 3 милиарда и 100 милиарда $, макар че тези данни са единствено приблизителни, заради което действителните разноски може да се окажат доста по-значителни.

И по този начин, 10-те естествени бедствия, провокирали най-сериозни застрахователни загуби, по оценки на " Крисчън ейд ", са:

Ураганът " Иън " - 100 милиарда $

Ураганът " Иън " е естественото злополучие, което е провокирало най-значителни загуби за застрахователните компании през 2022 година В продължение на 7 дни в края на септември той аргументи гибелта на минимум 130 души в югоизточната част на Съединени американски щати. Най-тежко пострада щата Флорида. " Иън " нанесе вреди и в западните региони на Куба, където починаха най-малко 3 души.

Десетки хиляди поданици на двете страни изгубиха домовете си. В Куба ураганът извади от строя цялата електропреносна мрежа на островната страна и 11 милиона души останаха без ток, напомня Ройтерс. В сходна обстановка се оказаха и над 2 милиона поданици на Флорида.

Суша в Европа - 20 милиарда $

Сушата през лятото на 2022 година, по всеобщи оценки, е била най-тежката от най-малко 500 години в Европа. Тя засегна производството на храни и сила, докара до дефицит на вода и провокира вреди на дивата флора и фауна на Стария континент. В резултат на сушата избухнаха солидни горски пожари и бяха нанесени съществени вреди на селскостопанската годишна продукция. Смята се, че над 20 000 смъртни случая е нямало да настъпят, в случай че не беше настъпило това естествено злополучие, се показва в отчета на " Крисчън ейд ".

Наводнения в Китай – 12,3 милиарда $

През юни 2022 година над южните елементи на Китай се изсипаха най-проливните дъждове от 1961 година насам. Те провокираха наводнения и свлачища, което принуди локалните управляващи да изтеглят стотици хиляди поданици от засегнатите региони.

 

Суша в Китай - 8,4 милиарда $

Наводненията в Китай бяха последвани от суша. В края на август азиатската страна регистрира най-горещото и изсъхнало лято, откогато през 1961 година стартира да се води сходна статистика. В продължение на над 60 дни рисково високите температури и слабите превалявания от дъжд провокираха тежка суша по горното и приблизително течение на река Яндзъ. Това се отрази отрицателно на над 450 милиона души. Една трета от реколтата в Китай беше наранена.

Наводнения в Източна Австралия - 7,5 милиарда $

Проливните дъждове в източната част на Австралия провокираха наводнения, при което починаха 27 души. В някои от градовете в австралийския щат Нов Южен Уелс единствено за 6 часа се изсипа толкоз дъжд, колкото пада всекидневно за цялостен месец. Над 60 000 души бяха евакуирани.

Пакистан - 5,6 милиарда $

Наводнения в Пакистан предизвикаха гибелта на над 1700 души сред средата на юни и септември. Природното злополучие принуди 7 милиона локални поданици да изоставен домовете си.

Повече от 33 милиона пакистанци бяха наранени от него. Стотици хиляди останаха без храна, питейна вода и заслон. Нанесени са вреди на над 1,7 милиона къщи, на 390 моста и на десетки хиляди километри пътища.

Бурята Юнис - 4,3 милиарда евро

В рамките на 5 дни през февруари 2022 година бурята Юнис нанесе тежки вреди във Англия, Германия, Белгия, Ирландия, Нидерландия и Полша. Загинаха 7 души. Във Англия и Ирландия общо 220 000 семейства останаха без електричество. В Лондон част от покрива на залата " О2 Арена " се откъсна заради мощните пориви напразно.

Суша в Бразилия - 4 милиарда $

През по-голяма част от предходната година Бразилия беше обхваната от тежка суша. Ниското равнище на река тогава Амазонка бе е изключително обезпокоително, отбелязва организацията " Крисчън ейд ".

Ураганът Фиона - 3 милиарда $

Ураганът Фиона удари Карибите и Канада в края на септември, при което починаха над 25 души. Стотици хиляди семейства останаха без електричество, а минимум 20 къщи бяха разрушени в Канада. Ураганът блокира пътища, заради което редица селища бяха откъснати от света.

Наводнения в Република Южна Африка - 3 милиарда $

Само за седмица през април опустошителни наводнения в Република Южна Африка, най-тежките в нейната история, лишиха живота на 459 души. Властите в страната изтеглиха повече от 40 000 локални поданици. Нанесени бяха съществени вреди на водопреносната мрежа, а работата на едно от най-натоварените пристанища в Република Южна Африка - Дърбан, беше съществено нарушена.

Какво следва?

Докладът на " Крисчън ейд " възобновява дебата за това кой би трябвало да заплати за " климатичната злополука ", защото доста от бедствията се случват в страни, които имат най-малка виновност за изменението на климата, отбелязва " Скай нюз ".

Главният изпълнителен шеф на благотворителната организация Патрик Уот съобщи, че данните в отчета насочват вниманието към " финансовата цена на бездействието във връзка с климатичната рецесия ".

Човешката цена на разрастващата се рецесия " се вижда от многочислените жертви на ураганите, от домовете, отнесени от наводненията, както и от заличавания занаят на толкоз доста хора ", акцентира Уот.

Загубите за застрахователните компании, съгласно " Суис Ре "

Ураганът " Иън " и други естествени бедствия са довели до загуби за застрахователните компании в размер на 115 милиарда $ до началото на декември, което е доста повече от междинното 10-годишно ниво от 81 милиарда $, разгласи през предишния месец швейцарският презастраховател " Суис Ре " (Swiss Re).

Ако към естествените бедствия се прибавят и тези, породени от индивида, икономическите вреди възлизат на 268 милиарда $. От тях 112 милиарда $ са покрити от застрахователите, което трансформира 2022 година в " най-скъпата " за бранша, отбелязва " Суис Ре ".

Повече от 11 000 души са починали при естествени и при бедствия, които са породени от индивида доникъде на декември 2020 година, по оценка на " Суис Ре ". Компанията не включва смъртните случаи, провокирани от горещите талази в Европа през предишното лято, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР