През 2022 г. Майкъл Уолдън прогнозира, че вероятността американската икономика

...
През 2022 г. Майкъл Уолдън прогнозира, че вероятността американската икономика
Коментари Харесай

САЩ очакваха рецесия – вместо това икономиката става по-силна

През 2022 година Майкъл Уолдън предвижда, че вероятността американската стопанска система да изпадне в криза през идната година е две към три.

Въпреки това основаният в Рали, Северна Каролина, икономист, както и доста други, в този момент признава неточността на прогнозата си.

Противно на упованията, през четвъртото тримесечие американската стопанска система означи постоянен напредък от 3.3% на годишна база, което надвиши предстоящите от икономистите 2%. Това докара до общ ритъм на напредък от 3.1% за цялата година.

Уолдън призна, че неотдавнашният отчет опровергава по-ранните опасения за криза, разкривайки устойчивостта на стопанската система даже в изискванията на доста нарастване на лихвените проценти. Няколко непредвидени фактора способстваха за това стопанската система да избегне закъснение.

Един от непредвидените мотори на икономическия напредък бяха непрестанните разноски на американските консуматори. Скокът в стопанската система може да се отдаде на това, че потребителите използваха паричните запаси, насъбрани по време на пандемията, използваха спестяванията си и избраха по-малки средства за незабавни случаи.

Много от тях се насочиха към увеличение на дълга, натрупвайки по-големи салда по кредитните карти и употребявайки услугите “ ” по време на сезона на празничното извършване на покупки.

Точните аргументи за продължителното харчене на американците остават неразбираеми за икономистите. Някои от тях допускат, че пандемията, с нейните разстройства като анулирани събития и ограничавания за пътешестване, е предиздвикала потребителите да дадат приоритет на актуалните си разноски. Възможно е също по този начин да е намаляло продължителното финансово влияние на Голямата криза, което е понижило нежеланието на семействата да задлъжняват.

Независимо от повода, данните демонстрират наклонност към понижаване на спестяванията и увеличение на разноските. Бет Ан Бовино, основен икономист в U.S. Bank, уточни завръщането на потребителите към обичайното им държание “харчи в този момент, задавай въпроси по-късно ”. Това държание изненада доста икономисти, в това число Уолдън.

Друг фактор, способствуващ за икономическата непоклатимост, е ненадейно устойчивият пазар на труда. Въпреки забележителните уволнения, които се появиха на първите страници на вестниците, нивото на безработица остана под 4% през цялата година, а седмичните молби за помощи при безработица останаха удивително ниски. През 2023 година растежът на заплатите надвиши инфлацията след интервал на нападателно повишение на цените.

В вероятност до 2024 година икономистите предизвестяват, че устойчивите потребителски разноски през 2023 година не подсигуряват тяхното продължение. Бовино планува евентуална смяна в потребителското държание, като семействата ще станат по-предпазливи и ще търсят стойност.

Притеснения поражда и възходящото ниво на потребителския дълг, който през 2023 година доближава рекордни стойности.

Макар че Уолдън отхвърля концепцията за публична криза, той планува “ ” интервал, който няма да докара до по-широкообхватно закъснение. Брет Райън от Deutsche Bank обаче чака лека криза през първата половина на годината, макар че вероятността за нея наподобява ще намалее с напредването на годината.

Непредсказуемостта на траекторията на стопанската система се дължи на невиждания темперамент на настоящия цикъл, повлиян от пандемията. Както акцентира Райън, икономистите се борят с необикновен набор от условия, пробвайки се да открият ново равновесие в този неповторим стопански пейзаж.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР