През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на

...
През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на
Коментари Харесай

НСИ: България остава най-бедната държава в ЕС по разпределение на БВП

През 2022 година Люксембург и Ирландия означават най-високо равнище на брутния вътрешен артикул (БВП) на човек от популацията в Европейски Съюз - надлежно 161 на 100, и 134 на 100 над междинното за Европейски Съюз.  България е страната членка с най-нисък Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41 на 100 под междинното за Европейски Съюз . Това демонстрират прогнозните оценки на паритетите на покупателната дарба (ППС) и Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз на човек от популацията през 2022 година, заяви Националният статистически институт (НСИ), базирайки се на данни на Евростат .

Включените страни са 27-те страни членки на Европейски Съюз. Основната причина за въвеждане на планирани оценки на ППС е нуждата да има налични ППС все още на първите оценки на годишния Брутният вътрешен продукт за миналата година, припомнят от националната статистика.

Първите оценки, които обгръщат 36 европейски страни, с по-подробна разбивка освен за Брутният вътрешен продукт, ще се разгласяват през юни и декември.

От Национален статистически институт означават, че пр и интернационалните съпоставения на данните от националните сметки (като Брутният вътрешен продукт на човек от населението) е желателно данните освен да се показват в обща валута, само че и да се поправят за разликите в равнищата на цените. Неспазването на това би довело до надценяване на равнищата на Брутният вътрешен продукт за страни с високи равнища на цените спрямо страни с ниски равнища. 

Разпределението на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията в страните членки на Европейски Съюз варира доста. Люксембург бележи най-голям Брутният вътрешен продукт на човек от популацията измежду 27-те страни на Европейски Съюз, включени в това съпоставяне, със 161 на 100 над междинното за Европейски Съюз. Това до известна степен се изяснява с обстоятелството, че огромен брой погранични служащи са включени в общия брой на работната мощ на страната и способстват за нарастването на нейния Брутният вътрешен продукт, а в същото време не се смятат за част от локалното население, което се употребява при изчисляването на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, разясняват от Национален статистически институт. Техните разноски за ползване се записват в националните сметки в страната им на престояване. 

Ирландия е на второ място измежду страните на Европейски Съюз със 134 на 100 над междинното за Европейски Съюз, следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белги я, всяка с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с повече от 20 на 100 над междинното за Европейски Съюз ниво. Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия съгласно Национален статистически институт може частично да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното с тези активи договорно произвеждане способства за Брутният вътрешен продукт, до момента в който огромна част от приходите, извоювани от това произвеждане, се връщат на крайните притежатели на фирмите в чужбина.

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите страни членки на Европейски Съюз с Брутният вътрешен продукт на човек от популацията над междинния за Европейски Съюз. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10 на 100 под тази междинна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с сред 10 на 100 и 20 на 100 по-ниски от междинното. Брутният вътрешен продукт на човек от популацията на Полша , Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30 на 100 по-нисък от междинното за Европейски Съюз ниво, до момента в който Гърция и Словакия са с до 40 на 100 по-ниски от междинното за Европейски Съюз ниво. България регистрира Брутният вътрешен продукт на човек от популацията с 41 на 100 под междинното за Европейски Съюз ниво.

В рамките на програмата на ППС на Евростат - Организацията за икономическо сътрудничество и раз се правят ценови изследвания на годишна база, обхващащи фактическото самостоятелно ползване, груповото ползване и бруто образуването на главен капитал. Получените ППС се ползват към елементите на Брутният вътрешен продукт и националните сметки, с цел да се отстрани резултата от другите равнища на цените в другите страни. Сравненията обгръщат 27 страни членки на Европейски Съюз и още 9 страни от Европа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР