През 2022 г. България е домакин на съвместни дейности, координирани

...
През 2022 г. България е домакин на съвместни дейности, координирани
Коментари Харесай

Демерджиев: България е домакин на съвместни дейности на „Фронтекс“ по външните граници на ЕС

През 2022 година България е хазаин на взаимни действия, координирани от Агенция „ Фронтекс “ по външните сухоземни, морски и въздушни граници на Европейски Съюз – интервенция „ TERRA 2022 “ се осъществя по външните граници на България с Турция, Сърбия и Р Северна Македония. В зоните на отговорност на Регионални дирекции „ Гранична полиция “ Елхово, Драгоман и Кюстендил са ситуирани 389 гост-служители, членове на непрекъснатия корпус, изпълняващи функционалности като специалисти по документи, чиновници по гранично наблюдаване, гранични инспекции и други действия със съответното техническо съоръжение. Това съобщи служебният министър Иван Демерджиев в отговор на депутатския въпрос България има ли сделка с „ Фронтекс “ за отбрана на българската граница.

Министър Демерджиев уточни, че за подкрепяне на работата в региона на противоположното връщане в Специални домове за краткотрайно настаняване на чужденци в София и Любимец са ситуирани взаимни екипи за действия по скрийнинг и дебрифинг. А във връзка с морската граница от 2019 година годишно се организира Многоцелева оперативна активност в Черно море, ориентирана към битката с незаконната имиграция, противозаконния лов на риба и замърсяването на морето, домакини на която са България и Румъния.

По думите му Министерство на вътрешните работи взе участие в дейностите на Европейската Агенция за гранична и брегова защита – Фронтекс, в началото главно на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт. От 2012 година по българо-турската граница се организират оперативни действия в границите на взаимна интервенция по реализиране на наблюдаване на границата, в това число и посредством разполагане на запаси, предоставени от Агенцията. От 2016 година сходни оперативни действия се организират по българо-сръбската граница, а от 2022 година и по границата на Българския с Р Северна Македония.

Мандатът на дейностите на Агенцията е уголемен, като през 2019 година е основан непрекъснат корпус на европейската гранична и брегова защита. Министерство на вътрешните работи употребява интензивно разширените пълномощия на Агенцията в оправянето със засиления мигрантски напън.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР