През 2022-а година компанията Pfizer ще доминира пазара на хапчетата

...
През 2022-а година компанията Pfizer ще доминира пазара на хапчетата
Коментари Харесай

Кой ще доминира в пазара на лекарства срещу COVID-19, оценен на $20 милиарда

През 2022-а година компанията Pfizer ще господства пазара на хапчетата против COVID-19, който се прави оценка на $20 милиарда. Това демонстрира разбор, оповестен в миг, когато богатите страни бързат да си обезпечат доставки, а по-бедните ще би трябвало да почакат до началото на 2023 година, с цел да могат фирмите за генерични медикаменти да произведат огромни количества, написа Bloomberg.

Американската компания, която към този момент реализира огромни облаги от имунизацията си против Коронавирус, се чака да набере към 17 милиарда $ доходи от продажби на пробното си лекарство Paxlovid през 2022 година, сочи анализът на компанията Airfinity. Хапчето молнупиравир на Merck ще реализира доходи от към 2,5 милиарда $ през идната година, оповестява компанията за данни в Лондон.

Търсенето на медикаментите евентуално ще надвиши предлагането на фона на разпространяването на Коронавирус в света и несигурността на учените до каква степен имунизациите и медикаментите с антитела ще се оправят с омикрон и другите разновидности, които може да се появят. Покупките от богатите страни ускоряват терзанията, че откакто изпитват компликации да се снабдят с ваксини, по-бедните страни може да изостанат още веднъж макар споразуменията за лицензиране, чиято цел е да разширят наличностите от медикаменти.

" Въпросът с неравенството в достъпа до медикаменти против Коронавирус се набива на очи ", разяснява Джон Амуаси, експерт по световно здраве и заразни заболявания в центъра " Кумаси " за колаборативни проучвания в региона на тропическата медицина в Гана. " Няма причина да считаме, че това няма да е проблем. Ясно е, че ще бъде. Колкото по-рано се разбере, толкоз по-добре ", добавя той.

Pfizer и Merck се съгласиха да разрешат на производители на генерични медикаменти да създават евтини версии на хапчетата им за страни с преобладаващо ниски или междинни приходи на популацията. Сделките може да значат, че доставките ще стартират да доближават до тези страни в границите на месеци, сподели предишния месец Чарлз Гор, изпълнителен шеф на подкрепяния от Организация на обединените нации Medicines Patent Pool.

Фармацевтичните компании оповестиха за поредност от стъпки, които са подхванали, с цел да разширят достъпа до медикаментите си на световно равнище.

Merck чака лекарството ѝ да бъде налично в страните с преобладаващо високи, междинни и ниски приходи на популацията съвсем по едно и също време. Компанията заяви, че е запазила минимум три милиона дози от доставките си за страни с ниски и междинни приходи за първото полугодие на 2022 година и чака още три милиона дози от генеричните медикаменти да бъдат създадени посредством съглашения за лиценз през същия интервал.

Над 100 заявки са били подадени за всяко от медикаментите, съгласно патентни данни, и не е ясно какъв брой производители на генерични медикаменти ще получат лицензи. След като фирмите се снабдят с позволение, би трябвало да произведат хапчето, да проведат проучвания, доказващи, че действа като истинското, и да изискат утвърждение от регулаторите.

" Надяваме се, че това ще стане бързо, само че продуктът ни ще е разполагаем едвам по-късно през идната година. Ще опитаме да придвижим процеса по-бързо ", споделя Желиз МакКълоу, представител на основано в Женева патентно ведомство.

Продължава безпокойството какъв брой време ще е належащо доставките да доближат до доста страни. Адвокати в здравната област приканват за спомагателни стъпки за разширение на достъпа, в това число усилване на тестването в страни с ниски приходи за засичане на случаи в първите дни от заразяването, когато медикаментите може да са най-ефективни.

Целта на Pfizer е да обезпечи хапчето си против вируса на най-нуждаещите се пациенти допустимо най-скоро и на налична цена, в случай че регулаторите на съответните страни дадат позволение, сподели представителят на компанията Шарън Кастило в имейл. Merck не е дала отговор на молбата за коментар.

Някои производители на генерични медикаменти оповестиха, че могат да създават 10 милиона дози от хапчетата против Коронавирус, само че би трябвало да бъдат позволени регулаторни спънки и други провокации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР