През 2021 г. заради пандемията за осигурителен и трудов стаж

...
През 2021 г. заради пандемията за осигурителен и трудов стаж
Коментари Харесай

90 дни неплатен отпуск вече ще се считат за трудов стаж

През 2021 година поради пандемията за застрахователен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни , а не досегашните 60 дни. Това взеха решение депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за изключителното състояние.

Така хората в неплатен отпуск поради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица поради спиране на стажа.  По време на неплатения отпуск обаче всеки ще би трябвало за своя сметка да заплаща минималните здравни вноски , с цел да не загуби здравноосигурителните си права, заяви БНР.

В Народното събрание одобриха още и  общините да не бъдат глобени, в случай че имат неизплатени безлихвени заеми към бюджета . Ако не са ги изплатили до края на предходната година, ще могат да го създадат до два месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Парламентът одобри дефинитивно и отпущането на обезщетения за потърпевшия от рецесията дребен и междинен бизнес . От мярката ще могат да се възползват компании, които са спрели работа след 1 ноември предходната година поради изключителната епидемиологична конюнктура. А предприятия, които след 1 януари 2020 година са възобновили активността си, ще получават безплатни средства за всеки от месеците до отпадане на основанието за прекратяването на активността им поради Covid-19.

Здравното министерство пък ще може да употребява спомагателни хонорари  и да ги изплаща за чиновниците от опазването на здравето, работещи при неподходящи условия на труд по време на оповестеното изключително състояние.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР