През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на

...
През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Министър Стоянов: През 2021 г. процентният ръст на БВП на страната е най-висок от 1995 г. насам

През 2021 година процентният растеж на Брутния вътрешен артикул на страната е най-голям от 1995 година насам. Това заяви министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов при откриването на Четвъртия народен теоретичен конгрес " Бизнесът в 21-ви век ", проведен от Университета за национално и международно стопанство (УНСС), оповестиха от Министерството.

" Добрите макроикономически индикатори не могат да ни радват, в случай че не овладеем растежа на цените на продуктите. Затова се веселя, че с всичко свършено от държавното управление ни за толкоз малко време, през предишния месец постигнахме първа дребна победа в тази област. За първи път през октомври 2022 година бе регистриран спад на месечната инфлация “, акцентира икономическият министър. От думите му стана ясно, че това е първото понижение след близо 2-годишен интервал на растеж.

Министър Стоянов разяснява, че макар рецесиите, безработицата в страната резервира ниски равнища, а директните задгранични вложения у нас за 2021 година доближават 1.21 милиарда евро. " Въпреки тези данни, европейската стопанска система сподели високата са взаимозависимост от стоките и суровините от трети страни и това още един път акцентира значимостта на въпроса за реализиране на стратегическа самостоятелност и диверсификацията на доставките “, изясни Стоянов.

Според икономическия министър, рецесиите с енергийните източници, веригите на доставки и цените на питателните артикули са голям тест пред нашите стопански системи, и слагат още по-големи упования към Механизма за възобновяване и резистентност, като инструмент за поддръжка. " Затова през днешния ден би трябвало да работим още по-бързо и да използван най-хубавите решения, тъй че в пъти да умножим всяко вложено евро в нашата стопанска система “, сподели още Никола Стоянов. Той акцентира, че е от основно значение научната общественост, бизнесът и администрацията да работят в тясна съгласуваност, а България да поставя поредни старания за развиване на стопанска система, учредена на знанието.

Форумът се провежда взаимно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развиване на бизнес компетентности " Иновации и конкурентоспособност " и Центъра за индустриални проучвания и нововъведения. В него присъединяване взеха и ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, деканът на Бизнес факултета доцент доктор Димитър Благоев, както и ръководителят на АИКБ Васил Велев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР