През 2020 се отбелязват тридесет години от възстановяването на дипломатическите

...
През 2020 се отбелязват тридесет години от възстановяването на дипломатическите
Коментари Харесай

30 години дипломатически отношения между Израел и България: Приятелство по-силно от всякога |

През 2020 се означават тридесет години от възобновяване на дипломатическите връзки сред Израел и България. 

Връзката сред нашите два народа е по-силна от времето, измерено в години и маркирано в дати. Това е връзка, закалена и потвърдена в историческо другарство, в нея спасяването на българските евреи през Втората международна война има преобладаваща роля, споделя Негово Превъзходителство Йорам Елрон, дипломат на Израел в България.

Тази специфична връзка се символизира и от паметника на спасяването на българските евреи, който има собствен близнак в Тел Авив – самопризнание за българската храброст и въплъщение на трайните другарски връзки сред двете страни.

Тази признателност се показва всеки ден и построява облика на България страна – избавител и другар. Това споделя Нейно Превъзходителство Румяна Бъчварова, дипломат на България в Израел, във видео, основано по повод 30-те години дипломатически връзки сред двете страни.

Богата история, свети места за трите монотеистични религии, красиви пейзажи, примамливи пазари с най-хубавото, което плодородната земя ражда и несъмнено гостоприемни хора, допълват сходствата сред двете страни, другарските връзки през днешния ден са по-силни от всеки път, добавя Негово Превъзходителство Йорам Елрон.
Важността на високотехнологичната инфраструктура е друго поразително подобие сред страните. Много хай-тек компании отварят офиси в България, привлечени от стратегическото местонахождение, квалифицираната работна ръка и икономическите тактики.

Над 250 000 израелци посещават България годишно, където се усещат като вкъщи си, харесват българската просвета, обичаи, национална кухня.

Българи и евреи са живели доста епохи в естетика, съдействие и другарство по българските земи. Но най-интензивната част от тези връзки е през последните 30 години, след възобновяване на дипломатическите връзки сред Израел и България. Перспективите на двустранното ни съдействие са по този начин светли и безкрайни, както са небето и морето, безапелационна е Нейно Превъзходителство Румяна Бъчварова.
Тези другарски връзки са по-силни от всеки път, удостоверява и Негово Превъзходителство Йорам Елрон.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР