През 2019 година BMW показа концептуалния си кросоувър Vision iNEXT

...
През 2019 година BMW показа концептуалния си кросоувър Vision iNEXT
Коментари Харесай

BMW iX шокира със смел дизайн

През 2019 година BMW сподели концептуалния си кросоувър Vision iNEXT и беше въпрос на време да забележим по какъв начин този първообраз ще се трансформира в действителност. Серийният модел се споделя BMW iX и през ноември 2021 година стартира неговото произвеждане.

Изцяло новият електрически автомобилът въплъщава най-хубавите практики на инженерите на BMW в региона на електрификацията, актуалните технологии и комфорта, което го прави най-високотехнологичния флагман в гамата на компанията.



Външният дизайн на новото BMW iX значително резервира визията на прототипа. Серийният модел шокира феновете на марката и самостоятелните специалисти с нападателен образ. Фирмените бъбреци на радиаторната решетка са станали великански.

Самият дизайн на подправената решетка извършва освен декоративни функционалности, само че и дейно маскира разнообразни съставни елементи, като датчиците и радарите. Новото BMW iX наподобява доста друго от останалите модели на баварската марка.



Смелият дизайн на кросоувъра провокира доста полюсни страсти - от оскърбление до екстаз. Важно е обаче да се означи, че електрическият кросоувър онлайн наподобява по-добре, в сравнение с фотосите. Има и различен доста забавен миг – бруталността на новия модел хареса на множеството дами, които го видяха, само че надалеч не се харесва чак толкоз от мощния пол.

Въпреки бруталния дизайн, новото BMW iX има необикновено добра аеродинамика като за кросоувър и коефициентът на челно противодействие е едвам 0,25. Голяма заслуга за това имат клапите в долната предна решетка, които се отварят и затварят, а плоското дъно на колата усъвършенства обтекаемостта.



Страничните въздушни отвори понижават турбуленцията в арките на колелата, а специфичните джанти с размери от 20 до 22 инча са с аеродинамична форма. Още едно ексцентрично решение в новото BMW iX са вратите без рамки.

В първокласния интериор на новото BMW iX вниманието е привлечено от новия шестоъгълен волан. Странната му форма му е заимствана от моторните спортове и усъвършенства видимостта към инструментите. Най-очарователното нещо в салона на BMW iX е големият панел с закривен екран, който се простира съвсем по цялата широчина на купето.



Той се състои от две елементи – пред лидера е подложен 12,3-инчов екран, а в центъра се намира 14,9-инчов сензорен екран, който става част от главния мултимедиен екран. Този голям екран дава невероятна картина, като изключително добре на него наподобява картата на навигацията.

В новото BMW iX дебютира нов мултимедиен комплекс iDrive с операционната система BMW 8 с доста високо равнище на изчислителна мощ за повече данни и информация. Новото BMW iX има лична услуга за предпазване в облака, където да вземем за пример се зареждат всички карти.



Бутоните за ръководство на седалките към този момент са преместени на вратите и са направени от кристал Swarovski. От същия кристал са направени и бутоните за ръководство на трансмисията и селектора iDrive. Вратите на BMW iX се отварят единствено с натискането на бутон, а при затваряне единствено би трябвало да ги притворите с ръка и те сами се прибират към купето.

За съвършеното озвучаване в салона се грижи първокласната аудиосистема Harman Kardon. Високоговорителите са ситуирани в подглавниците и в задната част на седалките, тъй че звукът да доближава пълноценно до всички пасажери.



На задния ред седалки има голямо място както за краката на пасажерите, по този начин и за главите им, даже в случай че са високи 1,90 метра. Има забавен преход сред вратата и седалката под формата на спомагателна възглавница. По средата на салона няма тунел на трансмисията и е доста необятно, само че все пак интериорът е насочен за удобно седене на двама пасажери, като трети човек би могъл да седне за малко разстояние.



Интересна оригиналност е големият стъклен покрив с електрохроматично затъмняване. Новото BMW iX може да бъде и удобен фамилен автомобил, защото под капака на багажника с електрическо задвижване има размер от 500 литра, а при сгънати задни облегалки товарният потенциал се усилва до 1750 литра.

 Спринтира до 100 км/ч за 4,6 секунди и изпреварва със скоростта на мисълта

Най-напред у нас дойде най-мощната версия на BMW iX досега xDrive 50. Тя се задвижва от два синхронни електромотора с непрекъснати магнити – по един на предната и един на задна ос. Общата мощ на двата електромотора е 523 конски сили, а оптималният въртящ миг е колосалните 765 Нм.

Благодарение на голямата двигателна сила, тежащият 2,5 тона електрически автомобил се нуждае единствено от 4,6 секунди, с цел да спринтира от място до 100 км/ч и това в действителност е по този начин, изпробвах го няколко пъти. Още по-внушително е ускорението от 80 до 120 км/ч, което съгласно тестванията лишава феноменалните 2,6 секунди.



На процедура това значи, че изпреварванията на междуселищен път се случват със скоростта на мисълта. Настигате друго транспортно средство, имате добра видимост да го изпреварите, натискате газта и то към този момент е в огледалата за назад виждане.

В състезателен режим би трябвало да внимавате с педала на газта, тъй като в случай че го натиснете по-силно, електромоторите реагират толкоз сензитивно, че можете да получите удар от подглавника в задната част на главата. Дори при 140 км/ч в салона на електрическия автомобил не проникват аеродинамични шумове и можете да поддържате връзка с пасажерите без да повишавате звук. Максималната скорост е електронно лимитирана на 200 км/ч.



Въпреки, че систематичната мощ на двата електромотора е 523 к.с., предният е с мощ 272 к.с., а задният – с 340 к.с. Ето за какво BMW iX xDrive50 съумява да резервира характера на автомобил със задно предаване, защото в множеството обстановки предната ос почива.

Това е първият вид на електрическо задвижване xDrive в историята на марката. Отделните електромотори разрешават по-добро дозиране на сцеплението на всяко колело. Голямо въздействие върху ръководството указва и ниският център на тежестта на модела, защото батерията е сложена в дъното на колата, като по този метод придава на кросоувъра темперамент на състезателен автомобил.



Това изпъква изключително добре по планинските пътища, когато ще можете да усетите какъв брой доста оказва помощ насочването на тягата с цел да управлявате огромното BMW iX в острите завои. Воланът обаче е лек, тъй че ръководството е по-скоро умерено остро.

Новото BMW iX вози много удобно, защото има въздушно окачване и на двете оси, а също така е обуто с гуми с размер 235/60 R20, заради което съвсем не се усеща, че колата е качена на 20-инчови джанти, които се употребяват като съществени колела.



При модификацията BMW iX xDrive50 брутният потенциал на батерията е 111,5 кВтч, чистият е 105,2 кВтч, а оптималната мощ на зареждане доближава 200 кВт. Това дава опция на станциите за бързо зареждане iX xDrive50 да попълни заряда си от 10% до 80% единствено за 40 минути, а за 10 минути да добавите 120 км.

Потребителите, които пътуват на по-дълги дистанции, ще би трябвало да изберат версията xDrive50, тъй като тя има самостоятелност до 630 км. В действителни условия през зимата с цялостно отопление на купето, седалките и кормилото, без да се старая да карам икономично, съумях да измина малко над 400 км, а оставащият заряд беше за още 90 км.



Много значим миг при шофирането на BMW iX xDrive50 е адаптивната рекуперация на силата, при която в режим „ B” автоматизирано се задейства висока степен на рекуперация, с което се обезпечава и присъщото чувство за ръководство единствено с педала на газта, защото при отпущането му, колята внезапно понижава и стопира.

Новото BMW iX се създава в Динголфинг, Германия, където се намира най-големият цех на BMW Group в Европа. Цената на модела BMW iX xDrive40 стартира от 156 300 лв., а версията iX xDrive50 коства най-малко 205 850 лв.. Скоро моделната гама ще бъде допълнена с BMW iX M60, чиято мощ от 619 к.с. обезпечава изключително спортна динамичност при чисто електрическо шофиране.
Технически характеристики
BMW iX xDrive50

Два синхронни електромотора с непрекъснати магнити

Безстепенна автоматизирана трансмисия

523 к.с. оптималната мощ

765 Нм оптимален въртящ миг

4,6 секунди ускоряване от 0-100 км/ч

200 км/ч оптималната скорост

19,8 кВтч/100 км смесен разход на сила

630 км самостоятелен пробег с цялостна батерия (WLTP)

0 г/км излъчвания на СО2

205 850 лв. стартова цена на модела
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР