През 2019 година България получи същата оценка за спиране на

...
През 2019 година България получи същата оценка за спиране на
Коментари Харесай

ЕК: Спират докладите за Румъния. За България те остават по Механизма за сътрудничество и проверка

През 2019 година България получи същата оценка за прекъсване на отчетите по Механизма за съдействие и инспекция. Окончателните решения за унищожаване на Механизма обаче би трябвало да бъдат взети от страните членки.

 

Българска национална телевизия напомня, че последният отчет за Румъния идва преди значимото за двете страни гласоподаване на 8-ми декември за приемането им в Шенген. Един от причините на Нидерландия, която е срещу приемането на Румъния и България в Шенген, е съществуването на в допълнение наблюдаване върху двете страни посредством Механизма за съдействие и инспекция.

 

Високопоставен представител на Еврокомисията разяснява през днешния ден, че във връзка с България няма смяна в позицията на институцията от 2019 година насам. Той заяви, че българските управляващи са поели ангажимент да одобряват закон за отговорността на основния прокурор в идващите шест месеца. Това е една от главните рецензии към страната ни както от страна на Брюксел, по този начин и от Венецианската комисия.

 

Дори и да бъде дефинитивно отстранен Механизмът за съдействие и инспекция, България и Румъния ще продължат да бъдат обект на наблюдаване в границите на годишния отчет за върховенството на закона, който Еврокомисията изготвя за всяка една страна от Европейски Съюз.

 

Механизмът за съдействие и инспекция беше основан през 2007г. при приемането на България и Румъния в Европейски Съюз, с цел да отговори на терзанията на огромна част от останалите страни членки, свързани с битката с корупцията, проведената престъпност и укрепването на правосъдната система в двете страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР