През 2019 г. са одобрени допълнителни средства за аварийно укрепване

...
През 2019 г. са одобрени допълнителни средства за аварийно укрепване
Коментари Харесай

Аврамова отново обеща аварийно укрепване на свлачището по пътя към Рилския манастир

През 2019 година са утвърдени спомагателни средства за спешно подсилване на сектора от пътя Кочериново-Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна.
Това сподели министърът на районното развиване Петя Аврамова в отговор на въпрос депутата от Атака Павел Шопов за обезопасяване на пътя, директно преди Рилски манастир от срутващи се земни маси.
В сектора по пътя от Рила до най-големия манастир в България, над село Пастра, постоянно се образуват срутища. В регион от към 100 метра към този момент повече от година се свличат скални маси, което попречва придвижването. Ограничението в скоростта за преминаващите е сведена до 20 км/ч. Отсечката се укрепваше неведнъж и имаше многочислени уверения, че казусът може да се реши генерално.
Тя разясни, че след осъществени инженерно-геоложки оглед от специалист геолози на компрометираните сектори е установено, че в резултат на падналите проливни превалявания от дъжд и сняг, интезивното снеготопене, доста са преовлажнили терените и са довели до активизиране на огромни срутищни процеси .
" Първо са планувани спешни мероприятия за възобновяване на придвижване по целия габарит на пътното платно, с палеативни дейности за унищожаване на местни скални блокове от откосите, рискови дървета, краткотрайно обмрежване на откосите и почистване на пътното платно.
На второ място мероприятия за цялостно стабилизиране на откоса, включващи осъществяване на инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания и правене на механически план за подсилване, който да третира построяването на подпорни стени в основата на сериозните откоси, в допълнение обрушване на скални блокове, слагане на високоякостни мрежи ", добави още Аврамова.
Тя разкри, че през интервала август-септември 2018 година според утвърденото задание на пътно-поддържащата компания е предоставено осъществяването на аварийно-възстановителни действия за превъзмогване на срутищните процеси, които включват обрушване на рисковите скални блокове, унищожаване на рискови дървета по ръба на откоса ", добави още министърът.
" През 2019 година са утвърдени спомагателни средства за спешно подсилване на сектора ", посочи министърът. Тя посочи, че с оглед гореизложеното АПИ е присъединила план " Укрепителни и предпазни работи на републикански път III - 107 " в спешната стратегия на организацията за 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР