През 2019 г. по повърхността на Слънцето нямаше слънчеви петна

...
През 2019 г. по повърхността на Слънцето нямаше слънчеви петна
Коментари Харесай

Настъпва най-тихият период на Слънцето

През 2019 година по повърхността на Слънцето нямаше слънчеви петна общо 270 дни – т.е. през 77 % от годината. Това значи, че скоро ще настъпи слънчевият най-малко.

Активността на Слънцето не е константна, а минава през разнообразни цикли на интензивност и мъртвило на всеки 11 години. Минимумът и максимумът се дефинират статистически въз основата на междинната интензивност през последните 12 месеца. Сега учените обновиха своята прогноза във връзка с идния безоблачен цикъл. Според тях слънчевият най-малко ще настъпи през април 2020 година (плюс-минус шест месеца).

Слънчевият най-малко ще постави завършек на двадесет и четвъртия цикъл, регистриран от човечеството. Той бе в действителност чудноват – един от най-слабите за последните 80 години. Прогнозата за идния двадесет и пети е, че той ще е още по-слаб, като неговият пик ще е през юли 2025 година Средно тогава можем да чакаме 115 слънчеви петна.

„ Изглежда двадесет и четвъртия безоблачен цикъл е към своя край – след едвам 11 години. Продължителността му не е впечатляваща. Това, което е в действителност изненадващо е, че цикълът се отличаваше с извънредно слаба интензивност (много по-малко райони със слънчеви петна) спрямо предходните цикли – разяснява доктор Дейвид Уилямс от Европейската галактическа организация. – През цялата галактическа ера Слънцето е имало извънредно дейни цикли. Затова е редно да се запитаме дали двадесет и четвъртият е изключение в исторически проект или нормата? Така или другояче той слага под въпрос нашите модели във връзка с невидимия интериор на Слънцето, където се генерира магнитното поле. “

Прогноза за идния безоблачен цикъл (25). Източник NOAA/NASA

 

Слънчевото петно представлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е доста по-ниска от тази на близките области. Разликата е причина „ по-хладната “ област да наподобява тъмна на фона на обкръжаващата я фотосфера. Според актуалните научни показа, процесът на съкращаване на обичайната конвекция (пренос на топлина) се дължи на образуването на аномални струи („ туби “, с цилиндрична форма) от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР