През 2017 г. в България са произведени 1.08 млн. хектолитра

...
През 2017 г. в България са произведени 1.08 млн. хектолитра
Коментари Харесай

Очаква се по-ниска реколта от грозде

През 2017 година в България са създадени 1.08 млн. хектолитра вино, което е спад от 5% по отношение на миналата година

© Надежда Чипева Още по тематиката
Градушка унищожи хиляди хектари лозя в Бордо и Коняк

Бурята бушува в събота и в неделя производителите започнаха да оглеждат вредите
28 май 2018
Вината на неприятното време

Заради климатичните условия реколтата от грозде ще бъде по-слаба, само че по-качествена. Производството на вино евентуално ще е без смяна, само че ще е по-скъпо
29 сеп 2017 На фона на дъждовете от началото на лятото, които доведоха до проблеми в земеделието в разнообразни райони, тази година се чака реколтата от грозде в България да бъде малко по-ниска от миналата. Предварителните прогнози и мненията на отрасловия министър сочат, че гроздето за винопроизводството ще бъде с сред 5 и 10% по-малко. Същевременно обаче се чака захарността на продукцията да бъде по-висока.

По-ниски количества

В края на предходната седмица земеделският министър Румен Порожанов заяви по време на гроздобер в Чирпан, че упованията са да бъдат създадени сред 150 и 160 млн. тона грозде за винопроизводството. Според формалните данни на агроминистерството за 2017 година за вино и гроздова отплата са били създадени близо 166 млн. тона. Така, в случай че сегашната прогноза на ведомството се осъществя, спадът в този бранш ще бъде сред 5 и 10%.

Според Порожанов за разлика от 2017 година през актуалната е имало проблеми с наводнения и градушки в обособени райони. " Там, където нямахме противоградна система, несъмнено имаше масиви, които пострадаха. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана доста по-лек ", разяснява министърът пред публицисти.

Същевременно обаче проблемите не са при всички производители. Така да вземем за пример годишна продукция, доста по-добра от миналогодишната, чакат от " Мидалидаре Естейт ". Очакванията на избата, която разполага с 1540 дка лозя в чирпанския край, са за добиви с към 30% по-високи от 2017 година " През предходната година имахме тежки пролетни измръзвания. Тази година имаше единствено едно леко измръзване, което засегна отчасти сортовете мерло и шардоне, останалите останаха незасегнати ", споделя шефът на " Мидалидаре Естейт " Александър Алексиев.

По данни на производители поради дъждовете напролет се е наложила в допълнение напръскване на масивите с препарати за растителна отбрана, което пък от своя страна усилва себестойността на тазгодишната продукция.Същевременно първите оценки сочат, че захарността на гроздето през тази година е по-висока.

След тежка година

2017 година беше измежду сложните за винарския бранш, откакто производството в международен мащаб слезе до най-ниското равнище от 60 години насам, достигайки 250 млн. хектолитра. В България бяха създадени 1.08 млн. хектолитра, което е спад от 5% по отношение на миналата година, сочат данните на земеделското министерство.

В България има към 60 хиляди дка лозя, като 55% от тях са червени, а 45% - бели сортове. В бранша работят 166 мазета, а съгласно земеделското министерство други сред 15 и 18 са в развой на подготовка. " Очакваме последователно и гладко надграждане на бранша, тъй като се знае, че имаме квота от Европейски Съюз и можем да усилваме лозовите си масиви с не повече от 1% годишно ", сподели Порожанов при откриването на гроздобера.

2017 година се оказа сложна и за други браншове от земеделието. Заради зимни измръзвания реколтите от кайсии и праскови бяха по-ниски, спад има и при производството на пшеница и ечемик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР