През 2016 г. Севда Димитрова стана вторият победител в MasterChef,

...
През 2016 г. Севда Димитрова стана вторият победител в MasterChef,
Коментари Харесай

Ahora - храна за очите, храна за душата

През 2016 година Севда Димитрова стана вторият победител в MasterChef, само че и първият вегетарианец, който може да се похвали с премията. През 2017 година реализира и фантазията на всеки взел участие в предаването (а и на съвсем всеки кулинар) - да отвори личен ресторант.

Днес, година по-късно, Севда счита, че ahora е съумял да откри и утвърди собствен личен и различим почерк. Доказателство е номинацията за 2018 година в състезанието на списание " Бакхус " " Ресторант на годината ". Доказателство е и включването в самодейността Chef`s Table един до друг с едни от най-утвърдените готвачи от българската кулинарна реалност - Андре Токев, Антоан Верест, Димитър Дамянов и Анри Донно. Но преди да дойдат признанията, са били провокациите.

" Сега или в никакъв случай. " Това си споделят Севда и брачният партньор й, когато за първи път виждат помещението, в което сега се обитава ресторантът им. Оттам идва и сега-то, само че на испански - ahora.

 Севда Димитрова

Севда Димитрова

" Разбирахме, че с цел да стане мястото " наше си ", ще е нужно интериорът да се промени напълно, да се вложат доста труд и финанси... Но животът е това, което се случва в този момент, нали по този начин? "

Разбира се, фантазиите постоянно имат цена. В случая - Севда и брачният партньор й би трябвало да се заменят Бургас със София. " В персонален проект направихме много взаимни отстъпки - преместването в София, започването на бизнес, който ограбва цялото ти персонално и свободно време... Но това е част от пътя. "

 Снимка 374691

Решението по какъв начин в последна сметка да наподобява мястото взимат няколко души. Придържат се към концепцията за комфортен, съвременен и друг ресторант. С такова усещане ще остане и всеки, който е бил тук.

За самата Севда ahora е обич, страст, необикновеност. Но и " жив организъм и същински подбудител на хрумвания ". Това е и една от аргументите тя да включи методите на молекулярната кухня в храната, която подготвя. А за нея те са комбиниране от познания и креативност.

 Снимка 374696

Като креативна натура, тя изпитва нуждата да схваща и да подготвя храната отвън рамките на общоприетото. И в ahora има свободата да го прави всекидневно по метода, по който си я показва, без някой различен да й постанова хрумвания, меню, артикули и предписания.

 Снимка 374698

Севда в никакъв случай не се е тормозила от молекулярната кухня и не схваща за какво някой би се смутил, в случай че " цвеклото е обезводнено и е на чипс, сиренето е направено на мус и минато през сифон, с цел да има друга конструкция ". Защото нали концепцията да отидеш да се храниш в ресторант, е да опиташ нещо, който не би могъл да си приготвиш самичък у дома...

 Снимка 374697

" Всяко ядене в ahora е плод на нашето въображение, страсти и чувство за сезона на открито. " Точно страст желае Севда да претърпяват хората, когато дойдат в нейния ресторант. И с цел да е друга, менюто се обновява съгласно сезона.

Разбира се, има и ястия, които остават трайно в него. Последното такова е вегетарианската тарама хайвер, която е и спомен от бабата на Севда.

 Снимка 374699

И тъй като всеки ресторант има ядене, които е и негова самобитна визитка, тук, в ahora, най-добре с тази задача се оправят даже две - Патешко магре и десертът " Шехерезада ".

Ahora е в София на бул. " Никола Й. Вапцаров " 25А
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР