През 2016 г. германският канцлер Ангела Меркел посрещна победата на

...
През 2016 г. германският канцлер Ангела Меркел посрещна победата на
Коментари Харесай

Съюзът между ЕС и САЩ на животоподдържащи системи след 4-те години на Тръмп

През 2016 година немският канцлер Ангела Меркел посрещна успеха на Доналд Тръмп с изключително предизвестие: че ще работи с президента на Съединени американски щати при изискване, че той почита демократичните полезности. Впоследствие нещата не се усъвършенстваха.

Четири години по-късно абразивните външнополитически ходове на Тръмп, постоянно обявявани с изявления в " Туитър " с огромни букви, отчуждиха освен Германия, само че и огромна част от Европа, написа " Франс прес " в собствен изчерпателен материал.

" Трансатлантическите връзки на процедура са на животоподдържащи системи ", акцентира Суда Дейвид-Уилп, старши трансатлантически помощник в Германския фонд " Маршал ", чието седалище е в Съединени американски щати.

Дори в случай че демократът Джо Байдън завоюва изборите на 3 ноември, специалистите обявиха, че няма да има магическо излекуване на разрива сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Неотдавнашни изследвания на изследователския център Pew откриха, че имиджът на Америка измежду европейците се е сринал до рекордно ниски равнища, като единствено 26 % от германците имат благоразположен взор към суперсилата.

" Суровата преценка " може частично да се отдаде на всеобщото разбиране, че администрацията на Тръмп " се е справила зле с ковид ", отбелязва Брус Стоукс, помощник в " Чатъм хаус ", английски мозъчен концерн.

" Европейците гледат на Америка и считат, че има доста вътрешни проблеми, които просто разделят страната, а по какъв начин може тя да бъде добър сътрудник (в подобен момент)? " добави Дейвид-Уилп.

От изтеглянето от Парижкото съглашение за климата и нуклеарната договорка с Иран до избиването на цените върху стоманата и алуминия в Европейски Съюз и дефагацията на Световната комерсиална организация, Тръмп нанасяше удар след удар върху многостранността, доста скъп европейски метод към световните провокации.

Той зашемети съдружниците, описвайки Европейския съюз като зложелател на търговията, и " изплаши хората ", като се успокои към Русия, сподели Стоукс.

Германия, която понастоящем е ръководител на Европейски Съюз, е постоянна цел на гнева на Тръмп, постоянно поради неспазването на задачите на НАТО за разноски за защита.

Но и в персонален проект няма изгубена обич сред най-могъщата жена в Европа, която напуща поста през идната година, и магната за недвижими парцели в Белия дом.

За разлика от френския президент Еманюел Макрон, който се опита да притегли Тръмп с боен церемониал и ослепителна вечеря на Айфеловата кула, преди връзките да се влошат, Меркел в никакъв случай не се е старала да ухажва живачния американец.

Отношенията станаха още по-студени през юни, откакто тя отхвърли поканата за събитие на Г7 във Вашингтон поради опасения за ковид. Скоро по-късно Тръмп разгласи, че понижава броя на американските войски, ситуирани в Германия.

" Той има същински проблеми да се оправи със мощни дами ", сподели Стоукс.

Но Тръмп си откри другари на континента. Унгарският министър председател Виктор Орбан, който споделя неговите антиимигрантски настроения, намерено го поддържа за преизбиране.

Полша, която може да се възползва от пренасочването на войските на Тръмп, е претърпяла " наново ангажиране на Съединени американски щати " и споделя опълчването на Вашингтон на противоречивия водопровод " Северен поток 2 " сред Русия и Германия, съобщи Юстина Готковска от Центъра за източни проучвания (OSW).

Неволен непряк резултат от турбуленцията на Тръмп беше възходящото осъзнаване, че Европа би трябвало да приказва и да работи повече като едно цяло.

" Тръмп несъмнено раздруса нещата ", сподели Дейвид-Уилп.

Успешното договаряне на блока за голям стимулационен пакет за ковид, ръководен от Меркел и Макрон, предлага нов подтик за по-тясно съдействие и съживено партньорство сред Германия и Франко.

Атаките на Тръмп, в които европейците се възползват от преимуществата на Съединени американски щати, провокираха по-голям принос на НАТО и по-голямо приемане на шерването на тежестта по въпросите на сигурността.

Предстоят доста трудности пред 27-членния клуб с неговите разнородни ползи, не на последно място идните разтърсвания за Брекзит и избори, които се задават в основни държави-членки.

" Но в случай че някой желае да каже, че чашата е на половина цялостна, председателството на Тръмп може да е спомогнало за ускорение на европейското единение ", сподели Стоукс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР