През 2013 г. в София отново имаше протести, а Роджър

...
През 2013 г. в София отново имаше протести, а Роджър
Коментари Харесай

Роджър Уотърс: На никого не му пука за това, което става в София, в САЩ не знаят къде се намира България на картата

 През 2013 година в София още веднъж имаше митинги, а Роджър Уотърс от " Пинк Флойд " изписа " Оставка " на именитата си " Стена " в " Арена Армеец ". 7 години по- късно, в извънредно изявление за Васил Христов от bTV в предаването " 120 минути " той описа за паралелите сред това, което се случва в България и света.

Легенда, бунтовник, екстремист, анархист - това са единствено някои от определенията, които може да чуете за басиста на " Пинк Флойд ". Той ме добави - " наследник ". Баща му - лейтенант Ерик Уотърс умира във Втората международна война. Попитах го какво би впечатлило през днешния ден, при започване на XXI век, хората от поколението на татко му.

" Те биха се зарадвали да видят придвижването Black Lives Matter и ми се желае да имам вяра, че биха оценили какво се случва в София сега, което се надявам е въодушевено и движено от младежите. Странното е, че това, което се случва в София - на кого му пука. Това не е вест. Никой не знае за това. Но като споделям никой не знае, дано кажа, че пребивавам в Съединените щати. Много от хората тук не знаят къде се намира Англия на картата. Не споделям, че Англия е по-важна от България. Те не могат да ви кажат и къде е Ирак. Въпреки че я превзеха и избиха толкоз доста. Познанията на всички за света са толкоз повърхностни, просто повърхностни ", описа той.

Според Уотърс образованието е това, което липсва на актуалното потомство. Или по-скоро неналичието на независимост в образованието. За него това е причина за ужасна действителност в Съединени американски щати.

" Само си представете какъв брой биха се издигнали хората, в случай че имаха положително обучение. За страдание, е в пълномощията на властта да се увери, че единствено дребна, елитарна част от обществото получава обучение. Останалата част е генерално изолирана и пренебрегната от познанието, единствено поради обстоятелството, че не се отделят пари за тяхното обучение ", изясни музикантът.

Според него е рисково да се купува книга на работещ човек - може да научи нещо и да употребява знанието, с цел да се разпалва.

Изкуших се да задам въпрос, който евентуално Уотърс е чувал десетки пъти. Какво мисли за стената към нас като хора и общество. И какво би трябвало да вършим, с цел да се оправим с нея.

" Какво мисля за това? - Смятам, че времето е пристигнало хората да излязат на улиците. И в случай че това бях аз, щях да взема щит със себе си и щях да нося каска, тъй като тези гангстери ще те убият. Защото както знаем, разпространяващата се процедура на тези милитаризирани полиции, националната армия от неофашистки режими по целия свят, не е единствено в Съединени американски щати, само че и по целия свят. (...)

Просто снимайте насилието - това би било вашето най-силно оръжие. Не правете пакости, не чупете прозорците на магазините. Повечето от хората, които вършат това, са провокатори. Поне в американските градове. (...) Единственото, за което на ръководещите им пука, е собствеността. Не скачайте върху капака на полицейските коли - това е наша благосъстоятелност и ще ви убием в случай че го извършите. Това е просто кола, на кого му пука, защо говорите. Това е човешко създание, има живот - само че на тях не им пука. Да, правил съм го и стоя зад дейностите си ", акцентира той.

През 2013 година по време на концерта си в София, Уотърс ясно съобщи позицията си, изписвайки " Оставка ", като поддържа митингите против държавното управление на Пламен Орешарски.

От диалога с мен разбра и за митингите през днешния ден.

" Българите не са сами в това, то се случва на доста, доста места из целия свят и аз поддържам всички тях. И го виждам като началото на голямо световно придвижване, само че корумпираните клептокрации, тъкмо като в България, където ръководещият " хайлайф " просто краде всичко, до момента в който имат опция да го вършат, употребявайки за отбрана с въоръжените сили и полицията, милитаризират ги - всекидневно небогати деца от дребни градове без бъдеще, без фантазии, без изгледи за обучение или работа - " Ето ви оръжие, присъединете се към полицията, присъединете се към армията "... ", посочи той. Иконата за генерации бунтари признава, че постоянно поддържа връзка с политици от целия свят. С наслаждение споделя за познанството и контактите си с Горбачов, който дефинира за собствен кумир. И в тези диалози постоянно търси връзката с утопията на Оруел.

" Противопоставянето в този момент е доста по-силно, в сравнение с в книгата " 1984 ". Спомняте ли си - краят на романа е надълбоко депресиращ, тъй като си мислим, че Уинстън Смит е на път да бъде екзекутиран, само че той е спокоен и благополучен, тъй като осъзнава, че борбата е завършила, той обича " Биг Брадър ". Това е краят на историята. Това няма да се случи, когато нас ни водят към изтезанието ни, ние не харесваме " Биг Брадър ", добавя Уотърс.

Завършихме диалога с посланието, че стените, които разделят и лимитират, имат неизбежно една и съща орис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР