През 2008 г. националният събор на левицата на Бузлуджа започва

...
През 2008 г. националният събор на левицата на Бузлуджа започва
Коментари Харесай

БСП се събира за националния събор край връх Бузлуджа

През 2008 година националният събор на левицата на Бузлуджа стартира с обред в чест на боевете на Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) и 130-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът приключва с Buzludzha Оpen - празненство навън, в което се включват стотици млади социалисти. Към тях се причислява и тогавашният водач на Българска социалистическа партия и министър председател Сергей Станишев. Той за малко се демонстрира като диджей и поздравява младежите с денс-микс на песента " Една българска роза ". По-късно Йоанна и Deep Zone извършват песента DJ, Take Me Away, а Станишев се включва в миксирането на парчето. Младежката стратегия продължава до ранните утринни часове с осъществявания на DJ Rossko, Balthazar, JackRock, DJ Dian и немските диджеи Da Hool, Amok и Alex Kvitta.

На събора бургаските социалисти подаряват на Българска социалистическа партия документ за вписване на звезда от шеста звездна големина в съзвездието Воловар, за " да символизира светлината, която през годините води Българска социалистическа партия като ѝ демонстрира пътя към себе си и към сърцата на хората ".

В навечерието на събора през 2011 година Българска социалистическа партия съумява да " възпламени " рубинената звезда на паметника на Бузлуджа. Автентичната звезда на постройката светва, а лъч осветява Историческата поляна под върха, на която са се събрали млади социалисти. Включването на звездата е част от акцията " Предай звезда нататък ", инициирана от Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия, обвързвана със 120-годишнината на партията. Целта е да " възпламенят " и други младежи за социалистическата концепция и да я " предадат нататък ".

Председателят на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Явор Гечев изяснява, че са получили позволение от регионалния шеф на Стара Загора да разположат инсталация в паметника и при към този момент сложена техника ден преди събитието е получена втора заповед с отвод за достъп до постройката за отбягване на произшествия. След договаряния с полицията водачът на Българска социалистическа партия Сергей Станишев, ръководителят на Младежкото обединяване Явор Гечев, секретарят на Българска социалистическа партия Антон Кутев и депутати въпреки всичко са позволени до паметника. В постройката влиза само техникът, който включва зареждането и звездата светва. Тогава концерт на Историческата поляна под върха изнася и известният поп-изпълнител Миро, който ще пее на събора и тази година.

През 2011 година пред членовете и симпатизантите на левицата е показан претендентът на Българска социалистическа партия за президент Ивайло Калфин.

 

През пандемичната 2020 година вместо събор на историческия връх Българска социалистическа партия провежда народен митинг-протест " Бузлуджа 2020 " на жълтите павета в столицата под наслов " Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България ". Тук сме дружно, с цел да спасим България от мафията, декларира тогава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред множеството. Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема - едно чекмедже, цялостно с пари, и един револвер до главата ви, с цел да ги пазите, обръща се тя към тогавашния министър председател Бойко Борисов. По думите на Нинова това са парите, ограбени от народа, и тази власт се пази по един метод - с бухалка. Преди митинга на жълтите павета на 25 юли множеството минава в шествие по столичните улици.

По-късно, на 1 август управлението на Българска социалистическа партия и представители на общинските и регионални организации на Старозагорска и Габровска област сервират венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Бузлуджа е нашата клетва пред България, разяснява тогава водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Сред изпълнителите, пели на събора на левицата през годините, са Георги Христов, Веселин Маринов, Петя Буюклиева, дует " Шик ", както и Горан Брегович с неговия оркестър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР