През 2008-а година Петя Гетова взема кредит в швейцарски франкове

...
През 2008-а година Петя Гетова взема кредит в швейцарски франкове
Коментари Харесай

В швейцарски франкове ли са били т.нар. кредити в швейцарски франкове

През 2008-а година Петя Гетова взема заем в швейцарски франкове по рекомендация на  банката поради по-изгодните условия , защото вноската, която ще заплаща, ще е по-ниска, а и поради това, че франкът е по-стабилен като валута.

" Близо 3 години по-късно курсът на франка скочи много внезапно и се оказах с един забавен заем като стойност, доста по-различен от цената, на която го бях взела като начало ", изясни пред БНР Гетова.

Адвокат Десислава Димитрова подчерта, че така наречен заеми в швейцарски франкове не са били отпускани в тази валута :

" Кредитите са отпускани или в лв., или в евро. Това са сумите, които са отпуснати на кредитополучателите. В договорите е планувано, че швейцарски франкове се дават по блокирана сметка на кредитополучателя. Веднага по-късно се превалутират по курс от 2008-а година в лв. или в евро и банката не е изплатила нито един швейцарски франк на никого ".

Димитрова посочи, че след отпущането на заема той се преизчислява в швейцарска валута и кредитополучателят дължи да върне сумата в швейцарски франкове, която е преизчислена по курс 1,20, а сега франкът коства 1,80:

" И тези кредитополучатели, с цел да си връщат тези заеми, си купуват франкове по 1,80, месечните им вноски са станали двойни, а дългът им е повишен значително. Дори не биха могли да рефинансират тези заеми ".

През 2017 година Петя Гетова завежда дело, след което има две решения - на две правосъдни инстанции:

" Които споделиха, че швейцарски франк няма. След което делото беше вдигнато на последна инстанция - висш съд. По моето дело очевидно съдът реши да се произнесе, въвеждайки процедура за развиване на правото ".

По думите на адв. Димитрова през 2017-а година Съдът на Европейски Съюз се е произнесъл, че тези заеми в швейцарски франкове не са дължими в швейцарски франкове , тъй като клаузата, която планува изплащането им в тази валута, е неравноправна:

" Тази процедура беше изрично възприета от българските съдилища, в това число от Върховния съд и от 2017-а досега са постановени стотици решения, в които съдът споделя, че тези заеми не са дължими в швейцарски франкове ".

По делото на Петя Гетова Върховен касационен съд се произнася с решение, което е постановено през февруари 2021 година:

" Когато заемът е усвоен в евро или в лв., а не в швейцарски франкове, и когато клаузата, която планува, че кредитополучателят би трябвало да връща швейцарски франкове е оскъдна, последствията от това са, че кредитополучателят дължи заема в швейцарски франкове ", изясни адвокатката.  

Всеки месец Гетова погасява заема си, както съдът е постановил, само че и се натрупва просрочие по тези вноски, а даже се начисляват и лихви върху просрочието .

" Ние се опитахме да спазим решението на съда и да платим на банката месечната вноска, дължима в швейцарски франкове, като платим за нея толкоз лв., колкото е коствал франкът към 2008-а година, т.е. по 1,20. Банката превалутира тези левове по настоящ курс - 1,80. Така тя си погасява 2/3 от вноската, а 1/3 от вноската остава просрочена и Петя е в несъблюдение по контракта си и се начисляват наказателни лихви ", изясни адв. Димитрова. 

Върховен касационен съд пояснява решението си, като удостоверява, че са " кристално ясни в първичното си решение ".

Петя Гетова и адвокат Десислава Димитрова са сезирали Европейската комисия по проблема за нарушение на правото на Европейския съюз.

" Ако стартира наказателна процедура против България, сметката за тази неуместна правосъдна процедура ще я заплати българският поданик ", сподели в умозаключение адв. Димитрова.

Интервюто на Снежана Иванова с адвокат Десислава Димитрова и Петя Гетова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР