През 2005 година за роботизирани системи са похарчени 11 млрд.

...
През 2005 година за роботизирани системи са похарчени 11 млрд.
Коментари Харесай

Роботите налагат нови бизнес модели

През 2005 година за роботизирани системи са изхарчени 11 милиарда американски $. До 2025 година се чака тази сума да нарасне до 67 милиарда $. Но оттатък тази невероятна история за растеж  стои изменяща играта наклонност, където роботът освен извършва повтарящи се задания, само че и върви към частична автономност – наклонност, която ще трансформира освен производството и логистиката, само че и бизнес моделите и потребителското държание.

Преди почти четири десетилетия индустриалните роботи започнаха да трансформират производството. Със своите механични, програмируеми ръце те извършват задания като заваряване, боядисване, повдигане и преместване на предмети, всичко това основано на повтаряемост на процесите.

Днешните роботи извършват тези задания и още доста други. Сглобяват коли, обезвреждат противопехотни мини, асистират в хирургически процедури, чистят. The Boston Consulting Group предвижда, че по целия свят до 2025 година размерът на продажбите в областта на роботиката ще надвиши 67 милиарда $, спрямо едвам 11 милиарда $ през 2005 година.

Но самата автоматизация също се трансформира и специалистите са единомислещи, че идната огромна стъпка ще бъде последователното въвеждане на самостоятелни системи. Това значи, че в не толкоз далечното бъдеще роботите към този момент няма да изискват досадно програмиране. Използвайки машинно „ зрение ”, сензори за придвижване, различаване на изображение и глас и модернизиран нов програмен продукт, те ще могат да се оправят с все по-интелигентни задания, в това число комуникирайки със средата и непрекъснато учейки се от нея, и по-специално от хората.

Понижаване на разноските

Това нарастване на продуктивността ще форсира растежа и ще подкрепи по-нататъшното понижаване на цените. Докато един индустриален робот е коствал приблизително $150,000 през 2010 година, цената се е намалила до едвам $25,000 през 2015 година – 83% понижение единствено за 5 години. И наклонността продължава. Въпреки че разноските може да не се свият фрапантно през идващите години, те евентуално ще намалеят. Експертите предвиждат, че високотехнологичните съставни елементи, изключително 3D- камерите, скоро ще бъдат доста по-евтини, което значи, че ще бъдат конфигурирани във от ден на ден и повече роботи. Това ще направи допустимо осъществяването на доста нови задания, които преди този момент са претендирали скъпи устройства. Освен това създаването на логаритми, с каквито сега се занимават специалистите на Siemens, може да понижи разноските за основаване на нови роботизирани индустриални кафези с 50%.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР