През 1979 г. американският президент Джими Картър посмъртно награждава Маргарет

...
През 1979 г. американският президент Джими Картър посмъртно награждава Маргарет
Коментари Харесай

Не се съмнявайте, че малка група мислещи хора и активни граждани, е способна да промени света ♥ Маргарет МИЙД

През 1979 година американският президент Джими Картър посмъртно награждава Маргарет Мийд (1901 ~ 1978) с едно от най-висшите цивилен оценки в Съединени американски щати – Президентският орден на свободата. „ Тя по едно и също време изследваше цивилизацията и бе неин прелестен представител. Маргарет Мийд съумя да разкрие на милиони хора основната концепция на културната антропология – разнообразието от културни модели, в основата си отразява единството на човечеството. “, споделя Картър. 

За себе си, науката и човешките взаимоотношения, с думите на Маргарет Мийд. 

(Margaret Mead, 1950)

Животът през XX век наподобява на скок с парашут – още през цялото време, всичко би трябвало да си сторил вярно. 

Случва се, краткотрайно да се наложи да приемеш по-малкото зло, само че в никакъв случай не би трябвало наричаш насилственото зло – положително. 

Да има някой, който да се тревожи, че не си се прибрал вечерта вкъщи – това е една от най-древните човешки потребности. 

Ако обществото храни своите деца с приказки за съумели разбойници, то изцяло може да чака от тях да повярват, че насилието се възнаграждава. 

В доста общества, възпитанието на момчетата се свежда до това, да ги учат по какъв начин да не бъдат като дамите. 

Жените имат многовековен опит в региона на човешките връзки – това е и в последна сметка женската вътрешен глас, знанието, което единствено неколцина мъже могат да придобият посредством обучение. 

Образованието е възпитало у мен убеденост, че единственото, което има смисъл да се прави, това е да се уголемява точната информация за света. 

Децата би трябвало да се учат „ по какъв начин “ да мислят, да изучат самия развой, а не „ какво “ би трябвало да мислят. 

Не се съмнявайте, че дребна група мислещи хора и дейни жители, е способна да промени света. Напротив – постоянно тъкмо по този начин е било. 

Вместо да тревожим децата с възрастови, полови, расови, класови и религиозни разлики сред хората, нужно е да им дадем опция да схванат, че във всяка от тези категории има хора отвратителни и хора – очарователни. 

Какво хората приказват, какво хората вършат и какво хората споделят, че вършат – това са три разнообразни неща. 

Ако един академик не може да формулира с какво се занимава, тъй че да го разбере мъдро 12-годишно дете, то най-добре да се заключи в лабораторията си и добре да размишления какъв е смисълът на неговата работа. 

Всеки народ се състои от пълноценни човешки същества, водещи метод на живот, сравним със личния ни. 

Основно ограничаване в моята кариера постоянно е бил полът. Жените, най-много в науката, не се ценяха доста, а резултатите от техните проучвания също не бяха оценени уместно. Татко един път ми сподели, че бих постигнала повече в работата си и в науката, в случай че бях мъж… Той не вярваше изключително в мен, само че аз не го обичах по-малко поради това. 

Имах мъдростта по този начин и в никакъв случай да не порасна, само че освен това да накарам близките да повярват, че съм пораснала. 

По материал на:
Превод: WebStage
Снимкa: imdb.com 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР