През 1896г. започва Клондайската треска за злато. Група туристи се

...
През 1896г. започва Клондайската треска за злато. Група туристи се
Коментари Харесай

На този ден: Умира кралят на рокендрола Елвис Пресли

През 1896г. стартира Клондайската тресчица за злато . Група туристи се натъкнала на огромни находища на злато в потока Бонанза. Официално се знае, че откритието е направил Скукъм Джим. Петимата обаче единомислещо решили да го записват на името на Джордж Кармак от боязън да не стане владеене на някои от индианците в покрайнината заради расистки предразсъдъци.
Прочетете още
Новината за залежите гръмва цяла година по-късно, с което се стартира и фамозната Клондайкска тресчица. Най-бързи се оказват златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на Съединени американски щати. Идват и мераклии за бързо замогване от Западна Европа и даже Азия.

До началото на 20-ти век 100 000 души доближават и за друг интервал населяват региона на Клондайк. По време на пика на златната тресчица град Доусън е наброявал 30 000 души, а след 1901 година спада докъм 9000.

През 1947г. водачът на Български земеделски народен съюз Никола Петков е наказан на гибел посредством обесване , а присъдата е изпълнена на 23 септември. Така той става третият погубен политик в фамилията, след татко му Димитър Петков, който е погубен като министър-председател и брат му Петко Д. Петков.


Никола Петков

През 1960 година американецът Джоузеф Китингър скача с парашут от балон, намиращ се в стратосферата - на височина 31 330 м. Той открива три върха – за най-голяма височина на парашутен скок, за най-продължително свободно рухване и за най-висока скорост на свободно рухване.

Джоузеф Китингър е полковник в оставка от Военновъздушните сили на Съединени американски щати. В базата на Военновъздушните сили на Съединени американски щати в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 година се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Успешният му полет слага редица въпроси, а достижението му бива надминато чак през 2012 година, когато Феликс Баумгартнер скача от балон, издигнал се на 39 километра.

Умира считания за крал на рокендрола и един от най-популярните музиканти в света Елвис Пресли. В родния му щат Мисисипи 16 август се празнува като Деня на Елвис. Най-голямата звезда на рокендрола постоянно бива именуван " момчето на Америка ". Пресли стартира да се занимава с музика през 1954 година. Той бързо печели публиката, като прави налична афроамериканската музика.

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях надлежно през 1968 година, 1973 година и 1975 година, а също така получава и Грами за повсеместен принос.

Елвис умира на 16 август 1977 година в дома си в Грейсленд евентуално от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Събитието раздрусва Америка. Изведнъж продажбата на албумите му внезапно скача. Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 година не е върнат. Последния си концерт изнася 50 дни по-рано в щата Индианополис. Години наред негови фенове се събират на бдения със свещи на стадиона. През 2001 година той е опустошен от управляващите. Секунди преди гърмежа един от бомбаджиите споделя: " Дами и господа, Елвис преди малко напусна постройката. "

 Елвис Пресли

През 1979г. в София е открита първата интернационална детска асамблея Знаме на мира (16 – 25 август), дружно с това е открит комплекса Камбаните в едноименната околност край София.

Днес българската православна черква празнува Св. Йоаким Осоговски. Той е един от най-известните почитатели на свети Иван Рилски. Прекарва живота си в отшелничество в пещера край река Сарандапор. Местните българи го почитат като свят човек.

Йоаким Осоговски умира на 16 август 1105 година.

Години по-късно, на мястото на отшелничеството на Йоаким се заселва овдовелият духовник Теодор от Овче поле, приемайки монашеското име Теофан. След като светецът му се явява, той открива чудотворните му мощи, които са положени в издигнатата в негова памет черква.

Рожден чества поп иконата Мадона , треньорът на националния тим по баскетбол за мъже Росен Барчовски , американският артист Стийв Карел , както и волейболистът Теодор Салпаров .


Мадона
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР