През 1858 г. американец създал уред за дома - специална

...
През 1858 г. американец създал уред за дома - специална
Коментари Харесай

На този ден: Патентоват бабата на прахосмукачките

През 1858 година американец основал апарат за дома - специфична метла с въртяща се четка, задвижвана от колелата, закачени на метлата, само че тя не всмуквала боклука.

Първото сходство на днешната прахосмукачка било изобретено в Чикаго през 1869 година от Ив Мак​гафи. И макар че машината била много компактна и лека, се управлявала мъчно. Вентилаторът подсигурил положителни всмукващи качества, само че било съвсем невероятно по едно и също време да се работи с ръчката и да се плъзга по килима. Макгафи се опитал да електрифицира машината несполучливо през 1900 година Идеята му обаче била чудесна и доста компании се заели с усъвършенстването.

Успоредно старания полагал и чистач на вагони от Сейнт Луис. Той се досетил, че в случай че се засмуква въздух през тръба, почистването ще се улесни.

Първата всмукваща неелектрическа машина от дърво и плат се наричала "Whirlwind ". Имала вентилатор, задвижван от дръжка на дръжката на устройството, което обаче нямало въртяща се четка. Днес са непокътнати две такива прахосмукачки - една в Историческия център Хувър в Охайо и друга в частна сбирка. Информацията за модела и основателя е изгубена при пожар в Чикаго.

Пред 1875 година била изобретена и почистваща машина, която комбинирала всмукващата дарба с въртящата се четка. Все още обаче била нужна човешка мощ да се задвижат вентилаторът и четката. Първата "портативна " електрическа прахосмукачка била изобретена през 1905 година от Чапман и Скинар в Сан Франциско. През 30-те години на пазара се появили и пластмасовите модели.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР