Превратът в Нигер усложнява маршрутите за европейските авиокомпании в Африка

...
Европейските превозвачи съобщиха за прекъсвания и преустановиха полетите през африканския
Коментари Харесай

Европейските превозвачи съобщиха за прекъсвания и преустановиха полетите през африканския континент в понеделник, след като военното правителство на Нигер затвори въздушното пространство в неделя.

Военното правителство се готви за отговор от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), след като пренебрегна крайния срок за възстановяване на сваления президент на страната Мохамед Базум или се изправи пред заплахата от военна намеса.

Прекъсването добавя към група от африканско въздушно пространство, изправено пред геополитически прекъсвания, включително Либия и Судан, като някои полети се сблъскват с до 1000 км (620 мили) в заобиколни маршрути.

„Затварянето на въздушното пространство на Нигер драматично разширява зоната, над която повечето търговски полети между Европа и Южна Африка не могат да летят“, се казва в публикация в блог на услугата за проследяване Flightradar24.

Air France спря полетите до и от Уагадугу в Буркина Фасо и Бамако в Мали до 11 август, съобщиха от компанията в понеделник, като се очаква по-дълго време за полети в региона на Западна Африка.

Говорител добави, че Air France очаква по-дълго време за полети от централните летища на юг от Сахара и че полетите между летище Шарл дьо Гол в Париж и Акра в Гана са настроени да работят без прекъсване.

Но авиационният анализатор Джеймс Халстед каза, че авиокомпаниите най-вече ще трябва да намерят алтернативни маршрути и трудностите трябва да бъдат ограничени предвид малкия брой африкански въздушни връзки.

„Не съм сигурен, че това е голямо прекъсване... то ще засегне маршрутите от Европа до Нигерия и Южна Африка и вероятно от Персийския залив до Етиопия до Западна Африка“, каза той.

Говорители на Lufthansa и Brussels Airlines казаха, че времето на полетите може да бъде между час и половина и три часа и половина по-дълго за пренасочени полети.

В изявление, изпратено по имейл до информационната агенция Reuters, British Airways заяви, че „се извинява на засегнатите клиенти за прекъсването на техните пътувания“ и каза, че работи усилено, за да ги върне отново на пътя възможно най-бързо. Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР