Превантивно почистване на коритото на реката в района на селата

...
Превантивно почистване на коритото на реката в района на селата
Коментари Харесай

„Асарел-Медет“АД почисти коритото на реката в Баня и Бъта

Превантивно разчистване на коритото на реката в региона на селата Баня и Бъта беше осъществено със средства, обезпечени от „ Асарел-Медет “. Компанията откликна на молбата на кметовете на двете села, като обезпечи финансиране за над 150 хиляди лева и подписа контракт с компания, която да осъществя плана. Така благодарение на тежка техника бяха отстранени дънери и шубраци, които намаляваха проводимостта на речните кревати на територията на Баня и Бъта. Кметовете на двете обитаеми места Георги Александров и Димитър Арбалиев благодариха на „ Асарел-Медет “АД и припомниха, че такова разчистване на река Банска Луда Яна не е правено от дълги години.

„ Хората се тормозят и напълно целесъобразно, тъй като виждаме какво се случва в разнообразни обитаеми места в България и едно пълноводие на реката може да аргументи огромни вреди “, разяснява кметът на Бъта Георги Александров. „ Бяхме длъжни да реагираме. Със заповед на кмета на община Панагюрище Никола Белишки беше образувана междуведомствена комисия, която начерта ограниченията и дефинира кои сектори би трябвало да бъдат почистени. Тогава изпратих писмо до управлението на „ Асарел-Медет “ и тук е мястото да благодаря персонално на изпълнителния шеф инж. Делчо Николов, че незабавно откликна на нашата молба “, добави Георги Александров. Той изясни, че от коритото на река Банска Луда Яна в региона на село Бъта са конфискувани към 8 хиляди кубични метра наноси. Почистен е сектор с дължина към 1 км.

Жителите на прилежащото село Баня също са удовлетворени от свършеното и са впечатлени от качественото разчистване на речното корито. Кметът Димитър Арбалиев благодари на „ Асарел-Медет “ и Община Панагюрище, откъдето са съдействали за бързото напредване на нужната документи по другите институции.

„ Почистеният сектор е с дължина към 1,2 км, като целият е в урбанизираната територия на селото “, изясни кметът на Баня. „ Документацията беше готова от отдел „ Екология “ на Община Панагюрище и съгласувана с Басейнова дирекция. Обемът от работа не беше дребен, само че компанията, която беше наета от „ Асарел-Медет “, се оправи професионално и в много къси периоди. Жителите на Баня са признателни за почистването и споделят, че в такова положение реката не е била от дълги години “, добави кметът Димитър Арбалиев. 

Дейностите по разчистване на речното корито в урбанизираната територия на селата Баня и Бъта бяха предоставени на компания „ Балканремонт Инженеринг “, а контролът беше осъществен от инж. Иван Смилянов – инвеститорски надзор в отдел „ Строителство “ на „ Асарел-Медет “АД.

 

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР