Превантивната мярка е променена в лично задължение, като журналистът ще

...
Превантивната мярка е променена в лично задължение, като журналистът ще
Коментари Харесай

След повече от 400 дни в затвора журналистът Кирил Вишински е освободен

Превантивната мярка е изменена в персонално обвързване, като журналистът ще бъде длъжен да се яви в съда или при следователя при поискване.

Отбелязва се, че Вишински е бил в ареста повече от 400 дни. Делото по инкриминирането му е планувано за 15 септември.

Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ) приветства решението на съда да освободи Кирил Вишински от ареста, съобщи генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиереш, представен от БГНЕС.

“Днес приветстваме решението на съда да го освободи от ареста преди приключването на формалния период ”, цитира изказването на организацията РИА Новости.

Тя отбелязва, че „ предварителното задържане на Кирил Вишински е трябвало да завърши на 4 ноември 2018 година или даже по-рано “.

“Не разбираме за какво украинската правосъдна система безпричинно удължи периода на задържането му. Според нас е явно, че Вишински стана цел в възмездие за журналистическата му активност ”, се споделя в коментара.

Организацията също по този начин съобщи, че “украинските управляващи би трябвало да схванат, че публицистите имат право свободно да показват своето мнение, в това число друго мнение, при отразяването на въпроси, които могат да се смятат за спорни ”.

Вишински бе арестуван в Киев на 15 май 2018 година, два дни по-късно градският съд в Херсон го арестува. Журналистът беше осведомен, че е обвинен в поддръжка на Донбас и в държавна измяна. Максималното наказване по този член планува до 15 години затвор. Съдът удължи превантивната мярка на Вишински осем пъти под формата на задържане.

Самият Вишински назова обвиняванията против него неистина и операция и означи, че по време на работата си като основен редактор на РИА Новости Украйна, СБУ в никакъв случай не е отправял недоволства към него.

Руският президент Владимир Путин назова обстановката невиждана, като съобщи, че Вишински е бил задържан “заради директната си професионална активност, за практикуване на журналистическата си функционалност ”. Москва изпрати протестни ноти до Киев с искане за преустановяване на насилието над членове на пресата.

Представителят на ОССЕ по свободата на медиите Арлем Дезир изрази сериозна угриженост по отношение на дейностите на Киев във връзка с РИА Новости Украйна.

Коментирайки обстановката с Вишински, генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер акцентира, че всички страни на организацията са се заели да основат условия, при които публицистите да могат да извършват отговорностите си в друга участваща страна и затова би трябвало да съблюдават интернационалните стандарти и да не се намесват в работата на медиите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР