Преустановяват се всички представления до второ нареждане. Това съобщение присъстваше

...
Преустановяват се всички представления до второ нареждане. Това съобщение присъстваше
Коментари Харесай

Затворени театри, недоволни кина и работещи дискотеки: резултатът след забраната

Преустановяват се всички представления до второ разпореждане. Това известие присъстваше на страниците на част от огромните уредници на културни събития в страната след наложените ограничения на държавното управление за ограничение на разпространяването на ковид COVID-19.

В напътствията на Министерството на културата за извършване на рестриктивните мерки, въведени през вчерашния ден със заповед на здравния министър, детайлно се разказва, че до второ разпореждане се не разрешават разкриване на изложения, показване на филми и книги, осъществяване на просветителни стратегии, семинари и конференции, осъществяване на концерти, празнувания беседи за групи, както и на всевъзможни мероприятия с присъединяване на деца и възпитаници, всички културни събития в публичните библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора.

По отношение на спортните събития, в цялата страна надпревари ще се организират при закрити врата, без аудитория, а детските спортни мероприятия ще бъдат спирани. В двата града с ковид - Плевен и Габрово, спортните събития ще бъдат анулирани.

Изниква обаче въпросът за какво културни и спортни събития се отсрочват, театри и кина затварят, а други места - огромни заведения и търговски обекти, където има по-голямо скупчване на хора, не престават да работят.

Театри под ключ

Всички културни мероприятия в НДК в София са спрени. Това включва спектакъл " Азарян ", ДНК-пространство на актуален танц и пърформанс, " Артгалерия ", кино " Люмиер Лидл ", книжовен клуб " Перото ", както и Нов спектакъл и зала " В парка " в постройката на дребното НДК.

Театър " София, " Сълза и смях ", Сатиричният и Народният спектакъл няма да организират постановки през тази седмица. Билетите за спектаклите, които няма да се състоят, могат да бъдат върнати или презаверени.

Затворени са още детският културен център " Музейко ", Софийската филхармония, оперите в Русе и Стара Загора, както и Драматичните театри в Пловдив и Благоевград. Сред отсрочените събития са " София Филм Фест " и профилираното ревю MOTO EXPO.

Билетите за спектаклите, които няма да се състоят поради въведената от държавното управление възбрана, ще могат да бъдат презаверени или върнати, уточни Министерството на културата в инструкции към културните институти по какъв начин да извършват рестриктивните мерки.

Въпреки това затварянето на театрите ще има негативен резултат за финансово им положение, защото те получават държавна дотация за всеки извоюван лев.

Кина в изчаквателна позиция и работещи нощни заведения

" В момента няма прожекции в киното ", обявиха от " Сине гранд " пред " Дневник ". От киното прецизираха, че свалянето на програмата и прекъсването на активността е по рекомендация на министерството.

Заради влязлата в действие възбрана тазгодишното издание на Международния кино фестивал " София филм фест " се отсрочва, оповестиха уредниците от " Арт Фест ".

В същото време кината от веригата " Кино сцена " към този момент не престават да работят. " За момента си работим обикновено. Няма причина да бъдат спрени прожекциите ", споделиха пред " Дневник " от киното в The Mall, като това в Смолян също демонстрира прожекции в естествен темп.

Кината към " Синема сити " също работят по стратегия. " В контакт сме със съответните административни органи и чакаме указания. Разбира се, ще спазим всички наставления на закона, както и ще осведомяваме клиентите си за развоя на обстановката навреме ", прецизираха от " Синема сити ".

" Дневник " се свърза и с няколко нощни заведения и нощни заведения, като всички дадоха отговор, че не престават работата си обикновено.

Гласът на самостоятелните кина

В писмо до премиера Бойко Борисов Асоциацията на българските киносалони изиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Според организацията предлагането на Банов за възбраната на визити на културни мероприятия в страната е непринудено и дейностите му са " несъответстващи и изцяло недомислени ".

От Асоциацията прецизират, че не е създаден явен логаритъм колко хора могат да бъдат допускани и при какви ограничавания да става това. В писмото от организацията акцентират, че Банов има ясна визия за посещаемостта на кината, като тя е " несравнимо по-малко от други места за всеобщо събиране на хора ".

" Как се стигна до извода, че кината и театрите са най-рисковите места? Защо не се затворят всички места за събиране на хора, които са надалеч по-рискови - търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, публичен превоз?! В тези обекти концентрацията на хора е надалеч по-голяма и в случай че приказваме за изхранване на хора, рискът от заразяване с COVID-19 е надалеч по-голям, в сравнение с седейки в киносалон ", написа в писмото на организацията.

Тя е настрана от огромните вериги и в нея членуват самостоятелни кина във Велико Търново, Габрово, Плевен, Карлово, Видин, Пловдив, Сандански, Благоевград, Сапарева баня, Самоков и други. В момента има един затворен обект в София, като недоволството е обвързвано със строгите контракти за прожекции, които имат кината.

" В общи линии обикалят полиция и здравни инспекции, които с безусловно неразбираеми документи ни приканват да затворим. Те не ни дават документ, който да бъде наше правно съображение за форсмажор. В момента сме в увиснало състояние, тъй като нямаме правно съображение да не си осъществим контрактуваните връзки към наемодатели, чиновници, снабдители на филми и други ", сподели пред " Дневник " ръководителят на управителния съвет към организацията Божидар Илиев.

Той разясни, че от асоциацията не оспорват нуждата от превантивна мярка, само че смятат, че тя би трябвало да бъде съобразена по мащаб, метод на приложение и да бъде ясно указана правната рамка, по която се ползва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (287)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР