Прецедент в парламента заради темата за отпадане на дерогацията. В

...
Прецедент в парламента заради темата за отпадане на дерогацията. В
Коментари Харесай

Дерогацията за руски петрол: Мнозинството в НС оттегли двата законопроекта

Прецедент в Народното събрание поради тематиката за отпадане на дерогацията. В програмата на Народното събрание бяха включени два законопроекта за периода, в който би трябвало да се забрани вноса на съветски нефт – един от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които желаят това да стане от 1 януари, и един от ПП-ДБ, които упорстват дерогацията да отпадне сред 1 и 15 март. В хода на дебатите обаче вносителите и на двата плана обявиха, че се отхвърлят от предложенията си и желаят да ги отдръпват.

Темата за дерогацията за импорт на съветски нефт още веднъж влезе в Народното събрание – този път с два законопроекта за нейното отпадане. Един от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които желаят дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 година, и един от ПП-ДБ с дата на отпадане сред 1 и 15 март идната година. И двете оферти бяха отхвърлени от отрасловата комисия в Народното събрание, защото партиите от ръководещото болшинство не се схванаха.

От опозицията се оповестиха срещу отпадането на дерогацията.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява, че няма причина дерогацията да се приключва преди октомври 2024 година и това ще е във щета на българската стопанска система.

В хода не дебатите вносителите и на двата законопроекта се отхвърлиха от тях и ги отдръпнаха. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия настоя текстовете да бъдат отхвърлени посредством гласоподаване.

В последна сметка законопроектите не бяха подложени на гласоподаване, което ще разреши да бъдат импортирани още веднъж.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР