Прецедент след прецедент в политиката през последната година и половина.

...
Прецедент след прецедент в политиката през последната година и половина.
Коментари Харесай

Журналисти от Euronews Bulgaria за фалстарта на 48-ото Народно събрание

Прецедент след казус в политиката през последната година и половина. Все по-фрагментирани Народни събрания и все по-малко пътища към политически разговор и съдействие. Как се стигна до тук и какво следва - отговорите търсим дружно с публицистите от Euronews Bulgaria Таня Петкова и Николай Лефеджиев.

„ Атмосферата беше първоначално приповдигната, както би трябвало. И не толкоз приповдигната след първия несполучлив опит да се избере ръководител на Народното събрание. Доколко е значим този избор? Той е избор за една бъдеща коалиция, само че в случай, че часове наред не можаха да се схванат политическите сили кой да оглави Народното събрание – тази най-важна институция, тъй като ние доста постоянно забравяме, че сме парламентарна република “, сподели Таня Петкова.

„ Посланията, които се насочат там към българския народ от хората, които са определени от него, някак от ден на ден и повече девалвира всичко. Днес моето чувство беше на едно огромно отчаяние. Защото аз самата съм гласоподавател. Не може един народ да е пленник на тези дребни политически игри “, показа тя..

„ Основната дума беше „ отговорност “. Но в действителност се видя, че никой не желае да поеме отговорност да ръководи “, счита Петкова.

„ Може би всички парламентарно показани партии се опасяват от думата „ коалиция “. Като че ли те влязоха в Народното събрание обнадеждени, обаче с едно на разум, че може нищо да не стане и би трябвало да се явят отново на избори. И никой не смее да даде крачка обратно, тъй като ще съобщи личните си гласоподаватели. Дотолкова сме коментирали тези две години, че губят периферията и единствено твърдите ядра гласоподават, само че те ще ги изгубят и тях. Защото всеки стои зад своята партия и когато няма някакво единодушие, в последна сметка губят всички. Това е ясно “, уверен е Николай Лефеджиев.

„ От друга страна, мисля си, че не могат да надмогнат и персоналните си връзки, егото си. През тези две години бяха разменени ужасно доста квалификации, обиди, обвинявания, имаше арести и така нататък И може би една или друга стъпка в тази посока би била пъклен сложна, защото не може да бъде обяснена на тези, които са те подкрепили “, добави той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР