Претоварени болници, липса на достъп до медицинска помощ заради скок

...
Претоварени болници, липса на достъп до медицинска помощ заради скок
Коментари Харесай

Математик: България няма да се справи с вълната от Омикрон без локдаун

Претоварени лечебни заведения, липса на достъп до здравна помощ поради скок на заболелите при новата вълна на болестта с разновидността Омикрон и нужда освен от стягане на ограниченията против разпространяването на болестта, само че и локдаун. Това предвижда математикът Лъчезар Томов и добави, че до 10 дни най-много лечебните заведения ще бъдат претрупани.

" Това е началото на вълната Омикрон, както прогнозирахме математически и чакахме това да се случи към празниците. Има изказвания, че е 70% по-лек, само че тези изказвания не са правилни за България. Те са правилни за страни, в които популацията е всеобщо ваксинирано ", изясни математикът в студиото на " Здравей, България ".

Той даде образец с Англия, където 75% от популацията е с две дози ваксина, а 45% - с три дози.

" В момента имат петкратно повече деца от 0 до 5 година, които влизат в болница. Има трикратно нарастване на влизане в болница в Лондон по отношение на Делта разновидността. Има доста бързо пълнене на лечебните заведения и в Ню Йорк - там, където разновидността Омикрон рано се е появил - в международните центрове като Ню Йорк и Лондон ", изясни математикът.

По думите му, този вирус е към 20-30% по-лек за неимунизирано население и към 40-50% за преболедували. Томов изясни, че в България към момента има доста хора, които още не са боледували и които още не са имунизирани.

" Ние може да имаме 3 до 6 пъти повече заболели по едно и също време, което значи, че ще има хора, които няма да имат достъп до болница, леталитетът ще скочи доста, тъй като няма да има кой да ги лекува и в този момент ще разберем какъв брой тъкмо живота са избавени от лекуване, тъй като множеството хора няма да могат да бъдат лекувани ", предвижда специалистът.

По думите му, увеличението на броя на случаите зависи от това по какъв начин ще бъде ръководена обстановката и по какъв начин ще се подходи към новата вълна и дали и по какъв начин ще се отворят учебните заведения.

" Бях посъветвал да се отсрочи ваканцията с една седмица, с цел да има време да се приготвят. До 10 дни ще имаме претоварване на лечебните заведения. Ние нямаме потенциал да тестваме и по-скоро ще забележим 50-70% положителни с PCR ", добави Томов.

" Здравната система няма да може да се приготви, в случай че не се направи съществено затваряне този път. За разлика от предходните разновидности този път без локдаун няма да стане. Преди можеше и с по-леки ограничения, само че в страни, в които има 70% неимунизирани това няма да стане ", предизвести математикът.

По думите му, хората, които се имунизират и с трета доза, които носят хубави маски и внимават с контактите, могат да са спокойни.

" Има способи да се ръководи рискът, има способи да прекарате добре празниците, да сте спокойни и да не се болестите, а в случай че се болестите да мине леко ", добави още Томов.

Още за Омикрон четете и

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР