Претенциите на Северна Македония към историята на България нямат край

...
Претенциите на Северна Македония към историята на България нямат край
Коментари Харесай

Макетата ни откраднаха и Митата Якимов

Претенциите на Северна Македония към историята на България нямат край и футболът не е изключение. След Димитър Бербатов, Кирил Десподов и Радослав Кирилов, които бяха избрани за играчи с македонски корени от локалните публицисти, в този момент обект на посягане бе и легендата Димитър Якимов.

Макар Северна Македония да не съумя да се класира за първи път в историята си на Световно състезание след изгубен бараж от Португалия, уеб сайтът gol.mk посвети материал на македонците, взели участие на международни футболни финали.

Редом до Благое Видинич, Дарко Панчев, Вуядин Станойкович, които са играли за Югославия, се прибавят чехът Марек Янкуловски и родната легенда Димитър Якимов.

" Малко знае се и името на Димитър Якимов (Якимовски или Якимов), който е роден в Кратово и е играл за България на СП 1966 в Англия ", написа в материала за видните македонски играчи с участия на международни шампионати.

Якимов в действителност е роден в региона на актуалните граници на Северна Македония на 12 август 1941, само че тогава територията е в рамките на Царство България.

Именно той класира България за първо присъединяване на международни финали през 1962 година в Чили с гол в квалификацията с Франция (1:0) и има непокътнато място във футболната история на България.

С националния тим на България е европейски първенец за юноши през 1959 година. След това е участник на още два Мондиала - през 1966 година в Англия и през 1970-аа в Мексико, както и на Олимпиадата през 1960 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР