Престоят на Костадин Костадинов в Народното събрание се оказва благодатен

...
Престоят на Костадин Костадинов в Народното събрание се оказва благодатен
Коментари Харесай

BIRD: Костадинов плаща заеми с по 9000 лв. на месец, а получава 7500 лв. заплата

Престоят на Костадин Костадинов в Народното събрание се оказва плодороден за изплащането на прословутата му първокласна къща край Варненското езеро, поради която беше разследван в корист с държавната дотация на " Възраждане " до 2021.

Разследване на BIRD в обществените имотни заявления на Костадинов демонстрира, че сред март 2022 и началото на януари 2023 година той е съумял да изплати съвсем 70 000 лв. от заемите на фамилията си (ипотечния и по-малък потребителски на брачната половинка му).

Още 25 000 лева е внесъл в края на 2022 година малко откакто е станал народен представител в 48 Народно заседание, оповестява BIRD.

Всяко от основанията за в допълнение заявеното погасяване на заеми е " заплата ".

Според проверяващите публицисти обаче - сметката на Костадинов не излиза.

Председателят на " Възраждане " ръководеше комисия в късия живот на 48 Народно заседание, което значи, че месечното му заплащане би било над 7500 лева

Сумите, които е плащал на банката си, обаче се равняват на приблизително 9000 лева на месец, съгласно данните на BIRD.

Остава неразбираемо по какъв начин той е покривал обикновени разноски на 4-членното си семейство, в случай че се одобри, че и двете брачен заплати са харчени за предварително погашение на ипотечния заем.

Съмненията към приходите на Костадин Костадинов се ускориха през лятото на 2022 година, когато някогашният народен представител от " Възраждане " Елена Гунчева алармира за нерегламентирано събиране на пари в партийната каса, които би трябвало да се поставят на всеки депутат за наеми, заплати на сътрудници и други

Тогава Костадинов се оправда, че - дарения за околните на членове и сътрудници на партията или финансиране на издателската ѝ активност.

" Възраждане " по този начин и не предоставиха доклад за това по какъв начин са харчени спомагателните парламентарни средства, и до през днешния ден.

Всеки народен представител от групата би трябвало да е получавал сред 3200-3700 лева на месец, а общата полагаема сума на партията е близо 265 000 лева за половин година (само в 47 Народно събрание, когато групата беше единствено 13 души). Тази спомагателна дотация е увеличена над два пъти в 48 Народно заседание след 2 октомври 2022 година, когато " Възраждане " вкара 27 депутати в 48 Народно заседание.

Отделно от това партията получава обща държавна дотация от 8 лева на глас - пари, които би трябвало да се употребяват за партийна активност, макар че законът е оставил задоволително доста малки врати за явни безнаказани злоупотреби, както стана ясно при чуванията в

BIRD насочват вниманието към друга посока - сигналът на Елена Гунчева, че " Възраждане " са събирали и неотчетен членски импорт от депутатите си, който въобще не е заявен пред Сметната палата в последните две години.

" Още преди да ме одобряват, давах по 50-100 лв. по два-три пъти в месеца, без разписка, всичко се написа на хвърчащи листове ", споделя тя пред медията.

Костадин Костадинов беше разследван през 2020 година поради необяснимото повишаване на стандарта му на живот, откакто " Възраждане " за първи път получи допир с държавна дотация.

Прокуратурата ревизираше " Възраждане " по подозрения, че " длъжностно лице " е присвоило парите от партийната каса, само че през декември 2021 година производството е прекъснато с извод, че няма нарушавания при изразходването им.

Към оня миг партията таман беше съумяла да прескочи 4-процентовата преграда и да влезе в Народното събрание.

" Новите данни за предварителното погасяване на заема още веднъж повдигат въпроси за приходите и разноските на партийния водач, на които би трябвало да отговорят КПКОНПИ и прокуратурата ", показват от BIRD.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР