Няколко месеца след като се прибира в България и беше

...
Няколко месеца след като се прибира в България и беше
Коментари Харесай

Васил Божков излезе ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота 2 в 1

Няколко месеца откакто се прибира в България и беше задържан на летището в София някогашният хазартен необут Васил Божков беше освободен от домакински арест против парична гаранция от 130 хиляди лева

Определението на Софийския градски съд обаче не е дефинитивно. Докато се произнесе по-горната инстанция, Васил Божков остава под домакински арест, който се следи с електронна гривна.

Противоречивият предприемач се укриваше в Дубай в продължение на 4 години до предишното лято, когато беше арестуван.

Сега съдът се стимулира да го пусне на независимост с обстоятелството, че към този момент са минали осем месеца от ареста му.

Според съда няма заплаха на независимост Божков да извърши закононарушение, да се укрие или да въздейства върху събирането на доказателства.

Докато беше под домакински арест Божков съумя да основе - " Център " и настояваше, че задържането му пречи на бизнеса и политическата активност. Малко преди съдът да го освободи, стана ясно, че той ще е лидер на листата на политическото си придвижване в Пазарджик.

Вече с електронна гривна той се яви в ЦИК, с цел да се записва като лидер на листата за европейски парламент и да разгласи, че ще е отпред и на още една за парламентарните избори: тази в 25 изборен регион, където по традиция са така наречен лидерски борби. Там един против различен се изправят Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Христо Петров и Слави Трифонов.

" В Пазарджик съм лидер носталгично, а в 25- регион, тъй като там са всички, " сподели Божков и разгласи, че в случай че придвижването му влезе в Народното събрание, няма да взе участие в никакви следизборни обединения.

Преди две седмици Софийската градска прокуратура внесе в съдасрещу Божков по следствие за проведена незаконна група за изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения. Тогава юристите му желаеха мярката му да бъде анулирана.

Наказателното произвеждане е формирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура през 2019 година по отношение на данни за незаконна група, която е имала за цел осъществяване на длъжностни и корупционни закононарушения. В групата са взели участие и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по
хазарта (ДКХ).

На съд са предадени 10 лица - Васил Божков е посочен като уредник и началник на групата, а останалите девет като участници в нея. Част от тях са някогашни чиновници на Държавна комисия по
хазарта

Божков е предаден на съд като подстрекател в съучастничество с тези служители, които са направили нарушаване на служебните си отговорности - позволили са да не се таксуват и да не се събират в цялостен размер дължими такси по Закона за
хазарта.

В резултат държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лв.. Точната сума е 556 872 283 лева, оповестиха тогава от Министерството на финансите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР