Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и

...
Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и
Коментари Харесай

Унищожават успешна болница по физикална терапия в Горна Баня

" Престъпление е да унищожим сполучлива болница със 70-годишна история и минерална вода с извънредно лечебни качества ". Това съобщи шефът на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация ( НСБФТР ) Йордан Иванчев в изявление за БГНЕС, откакто стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болница та към разпродажба.

Здравното министерство в нарушаване на интереса на болница та лишава минерални извори в " Горна баня ” и " Овча купел ” и прилежащите им здания, с цел да ги даде безплатно на Столична община, съобщи той.

Решението се взима в миг, в който министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров е в болнични. Замества го сега Лидия Нейчева , която е фармацевт.

В началото на седмицата Министерство на здравеопазването започва процедура по понижаване на капитала на НСБФТР , с което се лишава собствеността на три парцела на лечебното заведение в кв. " Горна баня ” и минералната баня в " Овча купел ”.

На 6 септември тази година незнайни провокираха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се пробва да придобие парцелите на болница та, уверен е шефът.

В началото на тази година общината съумява да издейства решение на втория кабинет " Борисов ”, с което парцелите да й бъдат трансферирани, с цел да кандидатства по европейска стратегия. Замразяването на средствата от Европейския съюз обаче замразяват и проектите на общината.

Така се стига до актуалната обстановка, в която министерството избира да даде безплатно на Столичната община апетитни парцели, вместо да ги възвърне и да обезпечи условия за нужното лекуване на нуждаещите се.

Йордан Иванчев е шеф на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация от 6 месеца. Твърди, че болница та се развива.

" Това е една от дребното лечебни заведения в България, която е с позитивен баланс ”, споделя той. И изяснява, че лечебното заведение приключва с облага годините.

" Тази болница не е получавала нито дотации, нито помощ или парични средства през последните десетина години, най-малко такива документи съм видял. Не съм видял документ за някаква помощ. Болницата към този миг е една от дребното в България, която към момента е печеливша ”, безапелационен е той.  

Умишленият палеж

На 6 септември, когато България означи 132 години от Съединението, незнайни се пробваха да доунищожат посредством палеж един от многото изоставени монументи на културата в София.

Откритата през далечната 1933 година минерална баня в " Овча купел ”, известна с красивата си архитектура и лечебна вода, към този момент над две десетилетия тъне в съсипия. И до момента в който година след година, изоставената сграда продължава да се разрушава, апетитите към парцела не стихват. Това сподели изследване на екип на БГНЕС. Освен всичко друго, банята в " Овча купел ” се оказва съвършена опция за следващия образец за неефективно разходване на европейски средства – посредством наливането на пари в бетон, дограма и плочки, с цел да се роди следващият непотребен музей в София, този път затулен като център за " висши научни достижения ”. Това е единствено част от отговора на въпроса - какво се крие зад палежа на минералната баня в " Овча купел ”?

От началото на новия век датират разногласията сред Столична община и Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация за апетитните парцели – минералните бани в " Овча купел ” и " Горна баня ”. Докато се водят правосъдни разногласия в интервала 2001-2008 година, общината издава актове за благосъстоятелност и преотдава някои от парцелите в " Горна баня ”. Нищо, че през 2008 година, с дефинитивно решение на Върховния касационен съд се постановява, че минералните бани са част от активите на болница та, към днешна дата те са й отнети от страната.
 

През месец март 2014 година Министерският съвет приема решение, с което се дава единодушие парцелите на болница та в " Горна баня ” да бъдат продадени на търг, като началната тръжна цена да не е по-ниска от пазарната стойност, избрана от самостоятелен оценител. Плановете са били с парите от продажбата на банята в " Горна баня ”, минералната баня в " Овча купел ” да бъде възобновена и да се употребява за рехабилитация на пациенти, както и от външни гости против цени, в пъти по-ниски от тези в петзвездните СПА-центрове. Но до продажба по този начин и не се стига, а скоро по-късно се сменят и министрите на опазването на здравето. Това е причина Столичната община още веднъж да прояви интерес към апетитните парцели.

През 2016 година Столичният общински съвет взима решение – общината да изиска от страната да й трансферира активите на нефункциониращите минерални бани, с цел да кандидатства за европейско финансиране по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ”. Срещу 13 млн. лева европари минералната баня в " Горна баня ” щяла да се трансформира в Център по музеология, а против 30 млн. лева, още веднъж пари от Европа, банята в " Овча купел ” би трябвало да стане Център за проучване на лечебните свойства на водите, амбициозно изясняват от общината.

Десет дни преди крайния период за кандидатстване, Столична община съумява да издейства нужното решение на Министерския съвет. На едно от последните си съвещания на 13 януари 2017 година, държавното управление " Борисов ” 2 анулира решение №133/2014 година на Министерски съвет и в същото време дава двете минерални бани на Столична община. Това обезпечава опция на общината да кандидатства за процедурите " Изграждане и развиване на центрове за подготвеност ” и " Изграждане и развиване на центрове за висши достижения ”, които се затварят на 23 януари 2017 година Независимо, че Управляващият орган на Оперативната стратегия удължава периода за кандидатстване до 28 февруари 2017 година, до такова по този начин и не се стига, тъй като в това време поради откритите тежки нарушавания при нейното осъществяване, тя е замразена по искане на Европейската комисия. Програмата продължава да бъде замразена и до през днешния ден. 

 

 Унищожават сполучлива <b> болница </b> по физикална терапия в Горна Баня (ВИДЕО)

В мандата на служебния кабинет " Герджиков ” по гледище на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация, Министерството на здравеопазването приготвя план на решение за възобновяване собствеността на лечебното заведение над баните в " Горна баня ” и " Овча купел ”, само че до приемането му не се стига. След палежа от предходната седмица, управлението на болница та изиска Министерски съвет да преразгледа Решение №30/2017 година и да одобри ново, с което да се разреши с парите от продажбата на единия парцел – този в " Горна баня ”, банята в " Овча купел ” да бъде възобновена и да се употребява по нейното предопределение – за лекуване и възобновяване на пациенти и за прилагане на лечебните свойства на минералния извор от гости. Искането на управлението на болница та е повече от разумно, тъй като досегашната процедура на Столична община да употребява европейско финансиране за построяването на музеи, се оказва недотам сполучлива. Още повече, че Столична община по всичко наподобява се е отказала от упоритостите си да прави просвета в естествените минерални извори в " Горна баня ” и " Овча купел ”, само че резервира апетита си да се разпорежда с апетитните парцели.

В началото на юли месец 2017 година, основният проектант на София внася отчет на съвещание на Столичния общински съвет, с който предлага възобновяване на минералните бани в столицата. Сред препоръчаните за възобновяване са минералните бани в " Овча купел ” и " Горна баня ”, което с изключение на, че демонстрира смяна в проектите на общината, съставлява нарушаване на държавното решение от 13 януари 2017 година Тогава държавното управление " Борисов 2 ” дава баните " Овча купел ” и " Горна баня ” на Столична община само и единствено, с цел да аплайват по европейски планове по ОПНОИР, а в случай че тази активност не се реализира, общината е длъжна да върне парцелите на притежателя й - Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Амбициите на Столична община да се разпорежда с минералните бани, наподобяват повече от притеснителни, в случай че се съди по грижите, които кметове и общински съветници са показали във връзка с най-големия плаж в София – къпалнята " Мария Луиза ” в Борисовата градина, която откакто бе подарена на тогавашната силова формация " ВИС ”, от няколко години не действа.

Намеренията на общината да развива балнеология и СПА, наподобява подозрително и поради ориста на най-голямата минерална баня в София – Централната. От 2014 година част от красивата постройка на Централната баня е музей на столицата, който макар съвършеното си местонахождение, не се употребява със сериозен посетителски интерес. Поредният музей в центъра на София стана вероятен, откакто общината наля 6 млн. лева от Оперативна стратегия " Регионално развиване ”, а преди този момент и още доста милиони по план на " Красива България ”. За да се стигне до предлагането на основния проектант на София от юли тази година, с което част от Централната баня, трябвало да стане СПА-център.

Ако някой чака, че Столична община има желание да прави особено сдружение, което да стопанисва минералните бани, в случай че и когато бъдат възобновени, то той ще остане отчаян. По-скоро управлението на Столична община и общинските съветници имат желанието да се проявят като положителни брокери на апетитни парцели. А при имотните покупко-продажби, както е добре известно, постоянно има % за брокера. Още повече, че прецедентът към този момент е налице.

Посред лятото, съвсем тайно, пенсионно-осигурителен фонд разгласи, че е получил правото да построи хотел до минералната баня в " Банкя ”, като възвърне и самата баня, която също е в окаяно положение. Фондът е бил единственият претендент в процедурата, оповестена от общината. Срещу съвсем 10 млн. лева, колкото е била и първичната цена, пенсионно-осигурителната компания получава правото да употребява хотела в продължение на 35 години и минералната баня. Така, че до две-три години, столичани ще могат да се любуват на съвременен СПА-комплекс и хотел в Банкя. Всъщност тези, които могат да си разрешат визитата на петзведен комплекс.

Ако висшите етажи на властта – в Столична община, в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет, държат да отговорят на публичния интерес, а не на корпоративния, то най-логичното, което може да се направи, откакто защити столичани ще имат първокласен СПА-туристически комплекс в Банкя, а за какво не и в " Горна баня ”, то най-малко банята в " Овча купел ” да остане за пациентите и за тези софиянци, които против търпима такса, ще могат да се възползват от правото на достъп до естественото благосъстояние на страната, чийто жители са и те. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР