Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в края

...
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че в края
Коментари Харесай

Във Варна отмениха условна присъда за опит за убийство и задържаха подсъдимия в съдебната зала


Пресслужбата на Апелативен съд – Варна напомня, че в края на м. септември м.г. Оценка за съвместимост – Силистра призна виновността на 23-годишния Георги по тази причина,че на 12 април 2017 година, в Силистра, посредством удар с железна тръба в лявата теменна и слепоочна област на главата на пострадалия направил опит съзнателно да убие Милен Д.. Опитът е останал незавършен, заради независещи от подсъдимия аргументи. Мотивиран от относителната тежест на смекчаващите виновността условия, Оценка за съвместимост - Силистра е индивидуализирал наказването на Георги в размер на три години отнемане от независимост, което е под междинния размер от плануваното за това закононарушение наказване /от една до осем години отнемане от свобода/. Съдът е дал на подсъдимия опция в оптимално планувания от закона изпитателен период от 5 години  да премисли държанието си.

Припомняме, че двамата младежи били другари от 3-4 години и постоянно споделяли свободното си време. Във съдбовния ден абсурдът сред тях избухнал поради неспазено от Георги заричане. Милен почнал разправията с обиди, а Георги не му останал задължен. Приятели се намесили, с цел да ги разтърват при конфликта, след който Георги бил повален на земята. Напрежението ескалирало. Георги взел железна тръба, блъснал с нея приятеля си в главата, а по-късно се качил се на автомобила си и напуснал мястото. Благодарение на бързата и съответна лекарска интервенция първо в МБАЛ-Силистра, а по-късно и в МБАЛ " Св.Анна “ във Варна и след неврохирургична намеса животът на Милен бил избавен.

Както пред първата правосъдна инстанция, по този начин и със жалбата си пред Варненския апелативен съд позицията на подсъдимия бе, че той не е желал да аргументи гибелта на потърпевшия, а действието му следвало да се квалифицира като причиняване на телесна щета, а не като опит за ликвидиране.

Присъдата на Оценка за съвместимост – Силистра беше протестирана от обвиняването, което напомни, че дейностите на Георги  несъмнено са били ориентирани към отнемане от живот, а не към нанасяне на телесна щета. Последващото държание на подсъдимия също било показателно за отношението му към резултата

Веднага след анулацията на присъдата на ОС-Силистра в наказателно-осъдителната й част и присъденото  ефективно наказване в размер на 8 години " отнемане от независимост “, Варненският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Георги Р. от " подписка “ в " задържане под стража “ и задържа подсъдимия в правосъдната зала. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 7-мо дневен период пред Върховен касационен съд, а присъдата на Апелативен съд – Варна предстои да касационна инспекция още веднъж пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР