Пресните зеленчуци са винаги предпочитани заради естествения си вкус, аромат

...
Пресните зеленчуци са винаги предпочитани заради естествения си вкус, аромат
Коментари Харесай

Основни правила при стерилизирането на зеленчуци

Пресните зеленчуци са постоянно желани поради естествения си усет, мирис и цвят, както и наличието на витамини и други потребни субстанции. Когато сезонът им отминава обаче, се стараем да ги запазим на трапезата си, като ги консервираме, замразяваме или резервираме по някакъв различен метод.

Зеленчуците резервират най-дълго хранителния си състав, когато са консервирани посредством дезинфекция. Тя се реализира в стъклени буркани, херметически затворени, или бели тенекиени кутии. За домашна приложимост по-популярни и подобаващи са стъклените буркани, които се затварят ръчно посредством затварачка или с винт.

За да се запазят консервираните буркани през цялата зима, би трябвало да се съблюдават някои съществени правила при стерилизирането им.

Основни правила при дезинфекция на зеленчуци

 Стерилизиране на буркани Снимка: Албена Асенова

1. Зеленчуците би трябвало да са напълно пресни, по опция набрани същия ден, без пострадвания и уместно узрели;

2. Бурканът да бъде запълнен до 1.5 сантиметра под горния борд на шийката;

3. Заливката да бъде гореща;

4. Водата в съда за стерилизиране да бъде 10 градуса над тази на бурканите, с цел да заври бързо;

5. Бурканите да бъдат изолирани от дъното и стените на съда за дезинфекция посредством дървени дъсчици или кърпи;

6. Ако ще се варят с бързовар, то уединяване от дъното не е належащо, само че самият бързовар би трябвало да се изолира от тях

7. Времето за дезинфекция да се регистрира от момента на завиране на водата в съда и да се съблюдават напътствията за всеки тип консервиран зеленчук;

8. След дезинфекция бурканите би трябвало да се охладят. Това може да стане със леден душ, до момента в който са още в съда, или като се извадят незабавно от водата и се оставят да изстинат.

Съхранение на стерилизираните зеленчуци

 Буркани

1. Ако капачката на някой буркан е повдигната, това значи, че той не е затворен херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не би трябвало да се съхраняват дълго, а незабавно да се употребяват.

2. Добре стерилизираните консерви би трябвало да се държат на изсъхнало, хладно и мрачно място.

3. Необходимо е постоянна да се ревизират капачките на бурканите. Ако капачката на някой буркан се навдигне, това значи, че те са развалени, тъй като газове, формирани от мухъл и гниене, са повдигнали капачката. Съдържанието им би трябвало да се изхвърли.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР