Преследването на опозиционера Иля Яшин от властите се разиграва по

...
Преследването на опозиционера Иля Яшин от властите се разиграва по
Коментари Харесай

Емиграция или колония - съдбата на руските опозиционери

Преследването на опозиционера Иля Яшин от управляващите се разиграва по един към този момент прочут сюжет: фиктивен арест по измислена причина, предявяване на обвиняване, арест, следствен изолатор. Най-вероятно ще има демонстративен съд и бърз развой, последван от извънредно сурова присъда.

Нима сте очаквали друго?

Завеждането на наказателно дело против Иля Яшин бе въпрос на време. Тази предсказуемост плаши, само че е показателна за общото положение на политическия режим в Русия. Репресиите станаха декор, а политикът, който намерено и поредно подлага на критика властта, се трансформира в цел за следствието, прокуратурата или за група доносници.

Това, че Яшин съвсем пет месеца след началото на войната в Украйна към момента беше на независимост, дори придизвикваше учудване. Това е безусловно ненормално положение на обществото - да питаш опозиционен политик по какъв начин по този начин още не са го арестували. А когато го арестуват, идващият въпрос е - какво си очаквал, щом си приказвал толкоз доста за войната?

В това е цялата същина на путиновия жанр на ръководство: политическият конкурент, останал на независимост, провокира учудване (ако не и подозрение), а в случай че е задържан - не.

Трябвало е да замине?

От появяването в Русия на правилник, въвеждащ сегашната военна цензура, главният въпрос е дали да заминеш от страната или да останеш?Активистите, политиците, публицистите, юристите, а и елементарните жители, които не желаят безмълвно да следят експанзията на Русия срещу Украйна, дават отговор всеки по своему.

Иля Яшин е отговарял на този въпрос нееднократно: неговите гласоподаватели са в Русия и той остава с тях. Получавайки фактическа възбрана за политическа активност, Яшин в действителност се трансформира в медия с името си. Неговият канал в YouTube бързо събра над един милион клиенти, а видеоматериалите, които популяризира, се употребяват с голям триумф в мрежата.

В изискванията на тотално пречистване на медийното пространство подобен канал за разпространяване на информация за протичащото се във войната е единствено спомагателен дразнител за Кремъл. Въпреки това Яшин остана в страната - макар директните сигнали " заминавай ". Очевидно това е ориста на актуалните съветски политици - или в емиграция, или в колония.

Кой е идващият?

При това движение опозиционните политици, които са останали на независимост в Русия, бързо ще свършат. Делата за разпространяване на " фейкове " за съветската войска и другите дискредитации ще продължат да се завеждат против всички, които не мълчат.

Цената на думите в Русия в този момент е равна на цената на дейностите. Ако преди можехте да се окажете зад решетките за излизане на митинг, в този момент - просто за това, че не мълчите. Изглежда, че самата власт слага под известно подозрение успеваемостта на пропагандата (която няма по какъв начин да бъде отречена), по тази причина Кремъл поддържа битката си с правдата с още по-широки репресии. Но това може и да не е подозрение, а усилване на общото влияние по отношение на обществото.

Въпреки това Иля Яшин надали ще се окаже губещият в тази битка. Гласът на политика, който е осъден за дейната си антивоенна позиция, ще се чува по този начин или другояче. Въпросът е единствено кой ще се вслуша в този глас.

Автор: Татяна Фелгенгауер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР