Преразпределят пари за болнициПо 1200 лв. обещаха на медиците на

...
Преразпределят пари за болнициПо 1200 лв. обещаха на медиците на
Коментари Харесай

Безплатни лекарства за COVID-19 и при джипито

Преразпределят пари за лечебни заведения
По 1200 лева дадоха обещание на медиците на първа линия

Обсъждат настояванията и на фармацевтите

Личните лекари към този момент могат да изписват електронни предписания за безвъзмездни медикаменти на пациенти с COVID-19. Болниците ще получат спомагателни средства, а на медиците на първа линия дадоха обещание по 1200 лв.. Решенията бяха взети на днешното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК.

Досега безвъзмездни медикаменти за COVID-19 се изписваха само в COVID-зоните и множеството заболели избраха да заплащат медикаментите, вместо да обикалят и да търсят профилиран кабинет.
Надзорниците на здравната каса взеха решение да се преразпределят средства за лечебните заведения с разкрити над 10% Коронавирус кревати. Искаме те да са финансово обезпечени, тъй че да не срещат компликации, оповестиха от НЗОК.

“Експертите направиха разнообразни планове. На предходното съвещание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или в действителност 688 милиона лв.. Има 51 млн. лв. за неизплатени действия 2017-2018 година и през вчерашния ден подписах заплащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона. Именно този излишък за всеки месец ще бъде преразпределен в допълнение на болнични заведения. Единственото изискване е да имат 10% Коронавирус легла”, изясни шефът на касата проф. Петко Салчев.

Става въпрос за приблизително 39 милиона лв. на месец за здравните заведения, лекуващи Коронавирус в страната, които са над 200.

От ноември, спомагателните пари за медиците на първа линия ще са не 1000, а 1200 лв., допълниха от НЗОК.

“За октомври те ще получат по 1000 лв. по отношение на направеното предишния месец. При ниска заболеваемост - парите ще понижават. При висока, като в този момент, ще се усилват. Средствата се разпределят заслужено и адекватно”, изясни проф. Салчев.

Той даде обещание да бъдат разисквани и настояванията на фармацевтите за в допълнение възнаграждение. Работещите с аптеки също имвт искания да получават средства като медиците на първа линия. “Най-вероятно ще създадем и среща с тях. Може би ще се наложи разширение на активността. Ще намерим решение може би идната седмица”, увери шефът на касата.

Пробата би трябвало да е записана
От понеделник „ зелен документ “ и след антигенен тест


От понеделник, 25 октомври, всички български жителите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от изработен антигенен тест, могат да изтеглят своя “зелен сертификат” от https://www.his.bg. Това оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Оттам напомнят, че валидността на документите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, като те ще могат да се употребяват на територията на страната, за потребностите на държавния здравен надзор. Такива документи могат да получат всички преболедували коронавирусната зараза, открито с PCR или антигенен тест. Сертификатът няма да важи при пътувания в чужбина.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР