Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото

...
Препоръката хората да избягват наситените мазнини е по-скоро вредна, защото
Коментари Харесай

Избягването на наситените мазнини е по-скоро вредно, отколкото полезно

Препоръката хората да заобикалят наситените мазнини е по-скоро нездравословна, тъй като по този начин се получава дефицит на значими хранителни съставки, оповестява в. " Дейли мейл ".

Яйцата , черният шоколад , месото , маслото и сиренето съдържат доста мазнини, само че и значими витамини и други потребни субстанции. Затова те не би трябвало да бъдат избягвани изцяло.

Група учени от Европа и Съединени американски щати разкритикуваха Световната здравна организация за тази проектопрепоръка в професионалното списание " Бритиш медикъл джърнъл " . Те обявиха, че насърчаването на потреблението на още по-нездравословните транс мазнини, може да е довело до преждевременната гибел на стотици хиляди хора.
 храна iStock/Getty Images
" Препоръката да бъде понижен приемът на общите наситени мазнини може да докара до понижаване на приема на артикули с огромна хранителна компактност ", пишат учените, отпред с Арне Аструп от университета на Копенхаген.-->

Тези артикули с висока хранителна компактност могат да понижат риска от сърдечни заболявания, диабет вид 2, неинфекциозни заболявания като рак, недохранване.
Проектонасоките на СЗО лимитират калориите от наситени мазнини до 10 % от дневните, като рекомендацията е те да бъдат сменени с ненаситени.

Специалистите от дълго време спорят за изгодите и вредите от мазнините , тъй като прекаляването с тях може да усили холестерола и да провокира сърдечносъдови болести.

Наситените мазнини са естествени за месото , маслото , млечните артикули . Те се разграничават от ненаситените по метода на свързване на веригите. Богати на ненаситени мазнини са ядките и семената, рибите като сьомгата и скумрията, олиото и зехтинът, авокадото.
 млечни артикули ThinkStock/Getty Images
Храните с доста наситени мазнини обаче съдържат значими витамини и минерали , протеини , фибри , желязо и цинк.
Месото да вземем за пример съдържа първокачествен протеин, елементарно усвоимо желязо, минерали, витамини. Яйцата съдържат 13 значими витамина и минерала (включително вит. Д, рибофлавин, йод), първокачествен протеин, линолова киселина, холин и каротиноиди като лутеин и зеаксантин. Сиренето съдържа протеин, калций, магнезий.


" Загрижени сме, че въз основата на няколко десетилетия опит, фокусът върху общите наситени мазнини може като последица инцидентно да е подвел управляващите, потребителите и промишлеността да предлага храни, които съдържат доста малко наситени мазнини, само че доста рафинирана скорбяла и захар " - пишат учените.
Специалисти обаче акцентираха, че рецензиите към още непубликувани рекомендации, какъвто е казусът, са безсмислени.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР