Препаратът ремдесивир понижава коефициента на смъртност и ускорява оздравяването след

...
Препаратът ремдесивир понижава коефициента на смъртност и ускорява оздравяването след
Коментари Харесай

Умерен оптимизъм за лечението на COVID-19 с ремдесивир

Препаратът ремдесивир намалява коефициента на смъртност и форсира оздравяването след болест с новия ковид. Не е чудодейно лекарство против COVID-19, само че дава резултати, които вдъхват вяра, показва Дойче веле.

За ремдесивир се приказва още през цялото време на пандемията от ковид. Той беше създаден против инфекциозното заболяване ебола, след това даде положителни резултати и в битката против епидемиите ТОРС и БИРС (близкоизточния респираторен синдром). Препаратът, създаден от американската биотехнологична компания Gilead Sciences и работно наименуван GS-5734, до момента не беше публично позволен в нито една страна.

След като ремдесивир мина сполучливо през първите клинични проби в Съединените щати, които са мощно наранени от пандемията, тамошната Агенция по медикаментите даде изключително позволение той да се употребява против КОВИД-19. Фирмата-производител заяви, че е подготвена безплатно да даде 1,5 милиона дози.

По време на епидемията от ебола ремдесивир не даде кой знае какви резултати. Но когато се разпространиха предходните коронавируси ТОРС и БИРС, многообещаващи резултати дадоха тестванията, направени с маймуни-макаци. В момента препаратът се изследва от експерти в няколко страни, измежду които Китай, Съединени американски щати и Германия.

За прогрес при тестванията с ремдесивир беше обявено на 29 април на конференция в Белия дом с присъединяване на президента Тръмп и на Антъни Фаучи, шеф на Националния институт за проучване на инфекциозните болести. В изследването по поръчка на този институт взеха присъединяване 1063 пациенти с ковид, част от които в продължение на 10 дни получаваха ремдесивир, до момента в който останалите гълтаха плацебо. Установено беше, че времето, за което оздравяват пациентите, е с 31% по-кратко при тези, получавали ремдесивир. По-нисък при тях е и коефициентът на смъртност.

В тестванията на ремдесивир в Китай участваха тежко заболели от COVID-19 в Ухан. Но това изследване беше прекъснато прибързано, защото епидемията в Китай отшумя и към този момент нямаше задоволително пациенти, с които да продължат тестванията.

Проучванията в двете страни демонстрират, че ремдесивир дава лимитирани резултати. Той леко снижава броя на леталните изходи и форсира оздравяването. Един от водещите немски експерти в региона на инфекциозните болести - професор Герд Феткенхойер, който управлява клиничните проучвания на ремдесивир в Германия, счита, че след издание на резултатите препаратът ще бъде включен в битката против COVID-19 в страната.

" На пациентите, при които заболяването протича в тежка форма, нашето проучване дава вяра за бързо и надеждно излекуване ", споделя професорът.

Експертът предизвестява обаче, че в обозримо бъдеще няма да има задоволително наличия от този медикамент. Тъкмо заради това е належащо да се тестват и други лекарства. " Но единица мярка за тяхната успеваемост ще бъде таман ремдесивир ", прецизира Феткенхойер.

Неговият мюнхенски сътрудник проф. Клеменс Венднер напомня, че други три препарата до момента не оправдават очакванията, които им се разпореждаха при започване на пандемията: лопинавир, ритонавир и хидроксихлорохин. Тъй че само ремдесивир остава в основата на всички бъдещи разработки на лекарства против КОВИД-19. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР