Пренебрегвано правило при рак може да удължи с 30% живота.

...
Пренебрегвано правило при рак може да удължи с 30% живота.
Коментари Харесай

Пренебрегвано правило при рак може да удължи с 30% живота

Пренебрегвано предписание при рак може да удължи с 30% живота. Малко хора са чували за кахексията, а при 20-30% онкоболни тя е съществена причина да изгубят борбата. Защо? В крайната си фаза визира съдбовно сърцето и белите дробове.

Ракът, профилактиката и лекуването му през днешния ден са
най-голямото здравно предизвикателство пред Европа.
Една четвърт от случаите на рак в света са на нашия континент, макар че популацията на страните е едвам 10% от световното човечество. Този факт изяснява безапелационно напъните за понижаване по всевъзможен начин на тежките случаи, когато опциите за лекуване са лимитирани. В борбата за изцеление и удължение на живота на болните се сплотяват опциите на актуалните онкологични лечения, стратегиите за психическа поддръжка и за възстановяване на качеството на живот на пациентите.

Парадоксално е, само че при толкоз изобилна информация по тематиката за рака съвсем не се знае в обществото, че
3-ма от 10 болни губят борбата заради малко прочут непряк резултат,
за който евентуално в никакъв случай не са чували: кахексията. Но познават главната ѝ демонстрация – неналичието на сили за обикновени за здравите хора действия като вървене да вземем за пример.

Когато разискват с пациентите си положението им, лекарите избират да употребяват термина синдром на изтощението. Той всъщност е тясно обвързван с главното заболяване метаболитен синдром, който води до намаляване за сметка на загубата на мускули до сериозни за живота стойности. Водеща причина за онкологичното намаляване е остатъкът от цитокини, считат учените. Познатият термин от пандемията има същото отрицателно значение и при туморните процеси.

Други фактори за
фрапантната загуба на мускулна маса са недостиг на тестостерон
и инсулиноподобен растежен фактор-I, висока централизация на протеина миостатин, който блокира растежа на мускулни кафези, и остатък на глюкокортикоидни хормони.

Кахексия се подозира при намаляване с най-малко 5% за 6-12 месеца. Съпроводено е от липса на вкус, повръщане, диария и други Той също по този начин усилва тежестта на по-малко интуитивни признаци като болежка, мощна отмалялост и загуба на сила, бодърствуване и тревога. Като несъразмерната тежест на признаците не зависи от възрастта, стадия на тумора и типа на лекуването.

Според изследванията
при към 40 % от онкологичните пациенти се следи кахексия
още в първите месеци от диагностицирането. За да станат до 70-80% при напреднал развой.

При 20-30% от пациентите с напреднали солидни тумори кахексията се смята за главната причина за гибел в допълнение към значимото съпътстващо заболяване. Установена е доста по-кратка преживяемост при пациенти с напреднал рак с кахексия спрямо тези без. Разликата в междинната преживяемост е до 30 % съгласно монография за така наречен онкологично безсилие на американски учени от Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР