Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК на

...
Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК на
Коментари Харесай

Пациенти са притеснени от неяснотите около Фонда за лечение

" Преминаването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК на мрачно и небрежно, без ясни правила и при безусловно отвращение за пояснение от шефа на НЗОК основава голямо напрежение измежду родителите на заболели деца. Управители на НЗОК, министри и други управленци идват и си отиват, само че ние, пациентите, оставаме и не сме съгласни всеки да си прави неразбираеми опити с болните деца на България ", написа в позиция на пациентски организации " Заедно с теб ", адресирана до здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов.
Представителят на организацията Пенка Георгиева е и член на публичния съвет на фонда. С предвижданото прекосяване на фонда към здравната каса следващата година съветът ще бъде закрит, разгласи предходната седмица шефът на НЗОК Дечо Дечев и се стимулира с това, че 46% от документите за деца през 2017 година и 30% от тези през 2018 година са постъпили в НЗОК без ценова оферта, написа в днешния си брой Сега.
" Всяко болно дете, без значение дали ще се лекува в чужбина или в България, има оферта, касаеща консумиране на дотацията от страната, и изрично е гласувано от Обществения съвет за утвърждение при съществуване на такава оферта “, отвръща Георгиева. Тя обаче дава образец, че част от децата са отивали в страни, където лекуването е по така наречен диагностично свързани групи, при които цената на лекуването е ясна в края и не може да се даде подробна информация авансово. " Смята ли доктор Дечо Дечев да стопира тези заболели деца, които се нуждаят от лекуване и за които би трябвало да издава формуляр S2 за лекуване в страни, в които са въведени диагностично свързани групи да вземем за пример, или да забавя деца, незабавно нуждаещи се от лекуване? ", пита Георгиева.
Пациентските организации питат и по какъв начин ще става заплащането на възнаграждения на лекари в чужбина за децата, както и за транспортните разноски и тези за настаняване, защото НЗОК може да заплаща единствено за медицински действия. " Как ще се заплащат в бъдеще медикаменти в България за тежки онкологични болести и други, невключени в реимбурсната листа на НЗОК, както и медицински храни и медицинските произведения ", питат още от организацията. Освен това касата заплаща единствено за лекуване в Европейски Съюз, припомнят още оттова.
Миналата седмица Дечев увери, че всички действия, покривани до момента от фонда, ще се запазят, а законът няма да бъде нарушен, защото работата на фонда ще се финансира с целеви трансфер от здравното министерство, а не с пари от здравни вноски.
СЪМНЕНИЯ
" Как счита шефът да обезпечи бистрота в работата по отношение на децата, като активността ще се реализира от чиновници на заплата към него и е ясно, че те няма да посмеят да алармират за каквито и да са нередности? “, питат от пациентските организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР