Премиерата на филма Синьо сърце (BLUE HEART) разказва за битката

...
Премиерата на филма Синьо сърце (BLUE HEART) разказва за битката
Коментари Харесай

Филм на "Патагония" разказва за битката за последните диви реки в Европа

Премиерата на кино лентата " Синьо сърце " (BLUE HEART) споделя за борбата на локалните хора на Балканитеза спасяването на техните реки - последните диви и свободнотечащи реки в Европа. Първата прожекция на лентата е довечера в 19 ч. в Дома на киното. Продуцент е устойчивата компания за туристическа екипировка " Патагония ".

От съдружие рибарски клуб " Балканка " провеждат и полемика след прожекцията. Премиерата е ден преди срещата на върха сред страните от Западните Балкани и Европейския съюз, на която ще бъде утвърдена противоречива тактика, която заплашва реките в района, показват уредниците на събитието.

Балканите са единственият регион в Европа с сходно такова благосъстояние на недокоснати от индивида реки – към 30% имат изцяло натурален темперамент. В момента те са мотив за конфликт. Лентата наблюдава напъните на локалните поданици и ползите на енергийни лобита в Европа и финансиращите ги банки.

От съдружие " Балканка " подчертават, че по време на срещата на върха в София на 17 май, се чака да бъде утвърдена Регионалната тактика за стабилно развиване на хидроенергетиката в Западните Балкания, финансирана от Европейски Съюз. Затова, с изключение на прожекцията и полемиката с посетители от района, на идващия ден - 17 май от 9.00ч. сутринта рибари и каякари излизат на митинг пред НДК с гледище да се спре с заличаването на реките. От 11.00ч. пък в Българска телеграфна агенция се привиква конференция, с присъединяване на сътрудниците в интернационалната акция за спасяването последните диви реки в Европа, както и посетители от Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия, каякари, специалисти от CEE Bankwatch Network и други.

 Филм на
© клуб "Балканка "

Местните хора, рибари, каякари и Неправителствени организации са обезпокоени, че противоречивата тактика планува построяването на 3 000 нови Водноелектрическа централа в последните останали естествени реки в Европа. За съпоставяне, през последното десетилетие в България бяха издигнати към 170 нови хидроцентрали, които на практика унищожиха живота в тях.

От Сдружение " Балканка " напомнят, че заради ликвидирането на живота в Българските реки, от ден на ден рибари и каякари прекарват отпуските си точно по реките на Западните Балкани. Там те, наред с доста други задгранични и локални туристи, остават обилни средства, като поддържат локалната стопанска система и се любуват на непокътната природа по резистентен метод.

Риболовците считат, че в случай че България желае да служи за образец за своите съседи, тя би трябвало да ги насърчи и да спомогне те да избегнат грешките, които ние допуснахме по пътя към Европейски Съюз. Сред тях несъмнено е стихийното развиване на Водноелектрическа централа и съсипването на реките ни. За това през днешния ден си коства да се запитамекакво бихме създали, в случай че би трябвало да спасим последната дива река, течаща наоколо до нас.

Риболовците насочат и едно доста обръщение към ЕК " Спрете да финансирате Корупцията на Балканите! "

" Балканка " поддържат и уебсайт за наблюдаване на настоящите Водноелектрическа централа с нагледни снимкови и видео материали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР