Премиерът в оставка Кирил Петков очаква служебният кабинет, който предстои

...
Премиерът в оставка Кирил Петков очаква служебният кабинет, който предстои
Коментари Харесай

Петков очаква служебният кабинет да довърши газовата връзка с Гърция

Премиерът в оставка Кирил Петков чака служебният кабинет, който следва да бъде назначен от президента Румен Радев, да довърши финалната част от работата по газовата връзка с Гърция, която се чака да обезпечи алтарнативни газови доставки. Това стана ясно от думите му по време на конференция в Министерския съвет в петък.

"След като на 8 юли довършихме дейностите по интерконектора с Гърция, през днешния ден към този момент имаме значителен прогрес по завършването на документалната част, която е нужна, с цел да влезе връзката в употреба ", съобщи Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му планът към този момент има акт 14 и плановата компания (ISGB) е поела ангажимент да обезпечи акт 15 и 16 в границите на идващите четири седмици, което в допълнение ще смъкна цената на газа.

"През последните 12 години бяхме очевидци на политическото отвращение на ГЕРБ да осъществят този план. Т.нар. евроатлантици действително прикрито са работили за интереса на "Газпром ". Правителството потвърди, че този план може да бъде завършен в идващите шест месеца ", уточни министър председателят в оставка.

Петков акцентира, че в случай че още през август не се стигне до издаването на акт 16, макар готовността на всички участници в процеса, това ще значи, че България още веднъж се е върна в "годините, в които националният интерес не е водещ ".

"Вярвам, че това няма да бъде по този начин ", добави Петков.

Според енергийния министър в оставка Александър Николов от 1 октомври нататък може да има осезаемо понижаване на цената на природния газ, като разследване от стартирането в употреба на гръцката връзка.

"Това е резултатът за България. Проектът обаче не е значим единствено за България, а е значим за целия район ", сподели още Николов.

По думите му България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по южния газов кулоар като допустима опция от стандартен темперамент за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

Напредъкът на градежа на интерконектора с Гърция се случва на фона на нарушените газови доставки от Русия. През пролетта "Газпром " едностранно спря да извършва договорите си с Полша и България.

По-рано през юли съветският газов колос прекъсна за 10 дни и доставките по "Северен поток 1 " за Германия. След възстаноевяването им Русия разгласи, че е била принудена да понижи количествата, тъй като Канада е забавила връщането на турбина, която е била изпратена за ремонт.

В отговор немският енергиен регулатор неколкократно съобщи, че намаляването на доставките не е целесъобразно. Според федералната мрежова организация "няма механически аргументи " за ограничението на количествата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР