Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига

...
Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига
Коментари Харесай

Денков: Зеленски пристига в България днес

Премиерът Николай Денков удостовери, че украинският президент Володимир Зеленски идва в България в четвъртък сутринта. Той ще кацне в София с държавен аероплан в 10.00 ч. Новината българският министър-председател заяви по време на включване, в което отговаряше на въпроси на жители.

Зеленски идва у нас по покана на държавното управление, само че е планувана среща и с президента Румен Радев. Денков сподели, че той персонално се е обадил в администрацията на президента и ги е уведомил за идната аудиенция. „ България няма потребност от институционални войни, има потребност от усмиряване. От друга страна - не може да си затваряме очите, когато някоя държавна институция прекрачи границите ”, сподели премиера в отговор на въпрос за напрежението сред " Дондуков " 1 и " Дондуков " 2.

За войната в Украйна

Премиерът увери, че все още няма действителна заплаха за България. „ 70 години след Втората международна война има международен ред и границите не трябва да се нарушават. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да създадат същото и на други места. Втората причина за това да оказваме поддръжка на Украйна е обвързвана с България. Страната ни беше оповестена за вражеска страна на Русия, без да е направила каквото и да било. Интересите на България са войната да свърши като се възстановят границите отпреди експанзията ”, сподели Денков.

„ България не „ отглежда " украински бежанци. Имаше някакви опити за корист, само че те са пресечени. Говорим за майки с деца, които няма по какъв начин да се включат в пазара на труда. Голяма част от тях се надяват да се върнат в родината си. В Германия и Полша се надпреварват по какъв начин да включат украинските бежанци в тяхната стопанска система ”, изясни Денков. 

Той сподели още, че не вижда как Русия ще завоюва войната в Украйна. " Въпросът е по какъв начин ще завършат договарянията за мир, когато двете страни седнат на масата ”, сподели премиерът той.

За „ Лукойл ”

„ България ще има нов представител в „ Лукойл ”. Там има систематичен проблем. Нашият представител не подава настояща информация ", съобщи Денков. И добави, че Министерството на енергетиката подготвя критерии за осъществяване на конкурс и избор на идващ представител в рафинерията.

" Очаквам в идващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на съветската компания, че в края на идната година би трябвало да се създадат промени в технологиите. Тогава изтича дерогацията за работа с съветски нефт. Въпросът е по какъв начин да съвместим рестриктивните мерки поради войната в Украйна с софтуерните промени и данъчните облекчения ", сподели Денков.

Запитан дали ще има облекчение за жителите, с цел да могат сами да създават ток, той сподели единствено, че има поевтиняване на технологиите.

По тематиката за вероятно заработване на втора нуклеарна централа в страната ни той изясни: „ Планираме да има 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Трябва да се актуализира енергийната тактика. „ Проектът „ Белене ” за нас няма никаква основа ”, изясни Денков.

Приоритетите на кабинета

„ Приоритет номер едно е битката с незаконната миграция, само че би трябвало да бъде битката с опиатите ”, сподели министър председателят. И добави, че изкуството и културата също ще получават сериозна поддръжка от страна на държавното управление.

Премиерът бе питан по разнообразни тематики. За тол таксите той изясни, че се водят договаряния за актуализиране на методиката за пресмятане на тези такси. „ Очакваме решение до месец ”, сподели Денков. По три от автомагистралите – „ Хемус ”, „ Европа ”, „ Струма ” се работи. За Автомагистрала „ Черно море ” се довършва плана и отчуждаването на парцели, посочи министър председателят. 

За понижаване на злополуките министър-председателят сподели, че на база на карта с районното ведомство разискват по какъв начин предпочитано да финансират местата, където има голям брой пътни произшествия. Той посочи, че задачата е шофьорските курсове да имат по-практична устременост.

Относно чистотата на Черно море Денков сподели, че нито едно от замърсяванията в Одеския залив не са минали нито към Румъния, нито към България. „ Хората могат да бъдат спокойни, има нападателна акция за неуспех на туристическия сезон. Тя идва извън. Бъдете спокойни, Черно море е чисто ”, съобщи министър председателят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР