Премиерът Николай Денков отговори на президента Румен Радев, който по-рано

...
Премиерът Николай Денков отговори на президента Румен Радев, който по-рано
Коментари Харесай

Денков: Президентът е пряко засегнат от промените в Конституцията. Епитетите няма какво да коментирам

Премиерът Николай Денков отговори на президента Румен Радев, който по-рано дефинира промяната като

Тези промени са съгласувани с Венецианската комисия, по този начин и с Европейска комисия.

„ Ако счита някой, че Европейска комисия изнасилва Конституцията, тогава дано да го каже ясно “, сподели Денков в отговор на въпрос за решението на Радев да сезира Конституционен съд.

„ Коментарите на президентството отразяват избрани пристрастия във връзка с служебното държавно управление. Епитетите няма какво да разясня, “ съобщи той.

Денков добави, че Радев е директно обиден от измененията в главния закон, тъй като „ видяхме, че бяхме в обстановка, в която служебното държавно управление ръководи доста дълго време, без надзор от Народното събрание, в това число подписа дълготрайни контракти, което не е задачата на един длъжностен кабинет “, съобщи Денков и напомни, че задължението на служебния кабинет е да организира почтени парламентарни избори.

Приетите промени в главния закон дават право на Народното събрание да лимитира пълномощията на служебните кабинети. Занапред президентът ще може да назачава за длъжностен министър председател единствено човек на един от следните постове:
Председател на НСУправител и подуправител на БНБПредседател или зам.-председател на Сметната палатаОмбудсманът или негов заместник​
По този метод на процедура се лимитира политическото въздействие на президента.

Между 2021 година и 2023 година на власт в България бяха 4 служебни държавни управления на президента Румен Радев - двата следващи кабинета на Стефан Янев и още два на Гълъб Донев.

Николай Денков отговори и на апела на Радев към държавното управление да подсигурява приемане на страната в Шенген до края на годината.

Всякакви апели от общ темперамент с нищо не оказват помощ, договарянията за Шенген изискват тактичност, успокоение и причини, които да бъдат чути и от другата страна.

" Ако беше толкоз елементарно да стане, предходната година служебното държавно управление да го беше направило. Така че всевъзможни мнения какво и по какъв начин е можело да стане, са непотребни все още ", сподели Денков.

Парламентът на Нидерландия даде дефинитивно зелена светлина за пълноправното участие на България в Шенген.

„ Решението на Нидерландия да даде " зелена светлина " за участието на България в Шенген слага страната ни в по-добра позиция в договарянията с Австрия “, добави Денков.

" Преговорите не престават и ще завършат тъй че да отчетат терзанията на Австрия, тъй като тя има сериозен проблем с миграцията ", разясни министър председателят.

Правителството се ангажира да трансформира тактиките за демографско развиване на България в съответни проекти със периоди и бюджети. Това съобщи министър председателят Николай Денков след среща в Министерския съвет за демографската политика.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР